Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Η Ελλάδα τίμησε την... Ελλάδα

Μια πόλη στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η οποία όχι απλώς τιμά την Ελλάδα, αλλά... φέρει το όνομά της ("Greece"), τίμησε η Ελληνική Δημοκρατία, σε εκδήλωση παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ.

Πρόκειται για μια πόλη η οποία μετονομάστηκε σε "Greece" το 1822. Το όνομα δεν δόθηκε τυχαία, αλλά αποτέλεσε έναν φόρο τιμής της τότε ηγεσίας της πόλης απέναντι στην Ελλάδα, η οποία τότε είχε ξεκινήσει την μεγάλη επανάσταση, για να κερδίσει τελικά την απελευθέρωση και την Ανεξαρτησία της.

«Ήταν μία παράλειψη πολλών δεκαετιών. Η πόλη Southampton που βρίσκεται βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, σχεδόν σύνορα με τον Καναδά, το 1821-22, μόλις οι τότε κάτοικοί της έμαθαν ότι ξέσπασε στην Ελλάδα η Επανάσταση της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό, ομόφωνα άλλαξαν την ονομασία τους σε Ελλάδα, η οποία είναι και η μοναδική πόλη στον κόσμο που φέρει αυτό το όνομα. Και μάλιστα στην Ιδρυτική της Διακήρυξη αναφέρεται στο γεγονός της υποχρέωσης των λαών να αγωνίζονται για την ελευθερία τους», δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ μιλώντας στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο Πρόξενος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του HANC, εκπρόσωποι των 1.100 ελληνικής καταγωγής - κυρίως πρώτης γενιάς - οικογενειών της περιοχής, όλοι οι επίσημοι φορείς της πόλης, τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

«Μία εκκρεμότητα, μετά από 195 χρόνια, διευθετήθηκε σήμερα με ένα συγνώμη για την καθυστέρηση από πλευράς της Ελλάδας μας και με ένα μεγάλο «Ευχαριστώ», που εκφράστηκε με ένα συμβολικό δώρο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, μία κασετίνα με το εθνόσημο και την υπογραφή του, που ενεχείρισα στον Δήμαρχο της Πόλης William D. Reilich. Αλλά και με ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα φιλίας του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, που διάβασα κατά τη διάρκεια της επίσημης και πολύ συγκινητικής τελετής. Μήνυμα το οποίο παρέδωσα και σε πλαίσιο από ξύλο ελιάς, με την υπογραφή του Πρωθυπουργού, ώστε να μείνει ως ανάμνηση στο γραφείο του Δημάρχου.», τόνισε ο κ. Κουίκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το HANC και τον πρόεδρό του, κ. Ματαράγκα.

Μετά το τέλος της επίσημης τελετής, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ξεναγήθηκε στα σχολεία της πόλης, που όλα φέρουν ελληνικά ονόματα όπως Αθηνά, Αρκαδία, Ολυμπία κ.ά. Στην συνέχεια, βρ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, η οποία με την ευκαιρία της επίσκεψης του εκπροσώπου της ελληνικής Πολιτείας, είχε ειδικά αφιερώματα στον Μέγα Αλέξανδρο, με σειρά δεκάδων σχετικών βιβλίων και με την προτομή του στη μέση της κυρίας αίθουσας, που ειναι δώρο του Δήμου της Ρόδου, με την οποία η πόλης της Ελλάδας είναι αδελφοποιημένη από τη δεκαετία του '90.