Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Η έκθεση αγιογραφίας του Μιλτιάδη Αφεντούλη

  • Written by 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση παρακολούθησαν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά του επιχειρηματικού και πολιτικού χώρου στην ατομική εικαστική έκθεση του καταξιωμένου αγιογράφου Μιλτιάδη Β. Αφεντούλη, με τίτλο «Εμμένοντας στην παραδοσιακή Βυζαντινή τέχνη», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Ιωάννη Μαρωνίτη, την Κυριακή, 15 Μαΐου 2016 το απόγευμα στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Η εκδήλωση συντονίστηκε και παρουσιάστηκε από τη διευθύντρια Τύπου του Ομίλου, Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία είχε και την επιμέλεια διοργάνωσης της έκθεσης. Αναφερόμενη στην καλλιτεχνική πορεία του αγιογράφου, προέβαλε βίντεο, συνοδευόμενο με ήχους του διεθνούς φήμης μουσικού Chris Spheeris, στο οποίο παρουσιάζεται η προσωπική σχέση του καλλιτέχνη με τη τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας, από το πρώτα χρόνια της ζωής του - στο εργαστήρι του αγιογράφου και πατέρα του Βασίλειου - έως σήμερα. Ακολούθησε η προβολή βίντεο με κοινωνικές δράσεις του Ομίλου.

Ο κ. Μαρωνίτης τόνισε ότι «Ο κ. Αφεντούλης είναι μια μοναδική περίπτωση εικαστικού και ερευνητού συνάμα, που αναλύει και προβάλλει τη βυζαντινή αγιογραφία, με μοναδικές δημιουργίες. Θεωρούμε καθήκον μας να αγκαλιάσουμε αυτήν την προσπάθεια, διότι έτσι πιστεύουμε ότι προσφέρουμε εθνικό έργο, αφού η δουλειά του κ. Αφεντούλη είναι πρέσβης της Ελλάδος και της τεράστιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε να συμμετέχει ο κ. Αφεντούλης σε ομαδική έκθεση στην Ρουμανία και τη Ρωσία φέτος το καλοκαίρι και στην Κίνα το 2017.»

Ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου του κ. Αφεντούλη, ο κ. Μαρωνίτης του απέδωσε έπαινο για την «αφοσίωσή του στη βυζαντινή τέχνη και τη διάδοσή της σε διεθνές επίπεδο», ενώ κάλεσε τη βουλευτή Β' Πειραιώς και πρόεδρο Ομάδας Φιλίας της ελληνικής Βουλής με τις Η.Π.Α., Εύη Καρακώστα, και τον γενικό πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Βασίλη Φιλίππου, για την απονομή.

Στο χαιρετισμό της, η κα Καρακώστα υπογράμμισε ότι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς έχουν εξαιρετική σημασία για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και δραστηριότητες, όπως η συγκεκριμένη εικαστική έκθεση, συμβάλλουν καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση: «Με τον κ. Αφεντούλη είχαμε γνωριστεί σε άλλη εικαστική έκθεση στην Ελλάδα πριν καιρό και χαίρομαι που, μέσα από την παραδοσιακή βυζαντινή τέχνη, διαπρέπει και στο εξωτερικό. Άλλες χώρες είναι ισχυρές οικονομικά, η Ελλάδα όμως, έχει πολλά να δώσει μέσα από τον πολιτισμό και ο κ. Αφεντούλης διαδίδει τον βυζαντινό πολιτισμό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και όχι μόνο.»

Ο κ. Φιλίππου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, συνεχάρη τον κ. Αφεντούλη «για την πολυσχιδή παρουσία του στα θρησκευτικά δρώμενα, για την αγάπη του προς την Ορθοδοξία, για την αγάπη του προς τον Χριστό» και του ευχήθηκε καλή δύναμη και κάθε καλό.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκομένους να περιηγηθούν στο χώρο της έκθεσης και να συνομιλήσουν με τον καλλιτέχνη.

Την εκδήλωση τίμησαν - μεταξύ άλλων - με την παρουσία τους οι κ.κ. διευθύντρια Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μ. Μακεδών, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν.Υ., Π. Γαλάτουλας, πρόεδρος του Greek Children's Fund, Γ. Κίτσιος, πρόεδρος Συλλόγου Νισυρίων Ν.Υ., Γ. Κωνσταντινίδης, πρόεδροι εκκλησιαστικών συμβουλίων Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (Astoria), Εμμ. Δρίτσας, Αγίου Πέτρου του Αποστόλου (Bronx), Μ. Αρτόγλου και Αγίας Τριάδας (Staten Island), G. Θεοδωράκη, επιχειρηματίας, Σ. Ζερβούδης, καθηγητής Queen's College και ποιητής, Ν. Αλεξίου, καθηγητής SUNY, ο μουσικός Γρηγόρης Μανινάκης, διευθυντής απογευματινού σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Τ. Κόκκινος, ο σκηνοθέτης, Γ. Κατωμερής, ο δημοσιογράφος Φ. Παπαγερμανός, ο σκηνοθέτης Δ. Ευαγγελίδης.