Log in
A+ A A-

Αστόρια: Μια παλιά αγάπη επιστρέφει (Video)

Προ των πυλών της οριστικής επανενεργοποίησης είναι η "κίτρινη" γραμμή W, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα στην σύνδεση της Αστόρια με το Κουήνς και το Μπρούκλιν.

Οι "ρομαντικοί" το θυμούνται με νοσταλγία: Μπορεί να μην έμεινε πολλά χρόνια, αφού οριακά δεν έκλεισε δεκαετία, αλλά σε κάθε περίπτωση το τρένο W εξυπηρέτησε το κοινό σε 24ωρη βάση, όντας ένα βασικό κομμάτι της κίτρινης γραμμής του μετρό, την οποία χρησιμοποιεί καθημερινά ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνισμού της Νέας Υόρκης.  Όλα αυτά μέχρι τον Ιούνιο του 2010, όταν η ΜΤΑ, με βασική τεχνική δικαιολογία ότι στην πραγματικότητα το W δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιβαρύνει την γραμμή του R και να δημιουργεί "κομφούζιο" καθυστερήσεις, έγραψε τους τίτλους τέλους.  Στην αντίπερα όχθη, πολλοί θεωρούν ότι στην ουσία το θέμα ήταν καθαρά οικονομικό, όπως ακριβώς και με μια άλλη γραμμή, την V, που επίσης πάτησε μόνιμο χειρόφρενο εκείνη την εποχή.

Πλέον, η επιστροφή του W είναι δρομολογημένη, καθώς το σχέδιο έχει προεγκριθεί και αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης (24/05).  Βάσει αυτού του προγράμματος, το W "σφυρίζει" ξανά τον προσεχή Νοέμβριο, επανερχόμενο στο δρομολόγιο Ditmars - Whitehall προκειμένου να αντικαταστήσει το Q, που δεν θα μπαίνει πλέον στο Κουήνς, μονιμοποιώντας τον τερματικό σταθμό του στην 57 Street.  Παράλληλα, το Q θα πει οριστικά αντίο στους σταθμούς της "κίτρινης" γραμμής από το τέλος του 2016, όταν και θα ενταχθεί σε μια νέα, που θα διασχίζει την 2nd Avenue και αποτέλεσε ένα σημαντικό πρότζεκτ.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας της κίτρινης γραμμής, η δρομολόγηση του W θα απελευθερώσει και το Ν, το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε εξπρές τις ώρες αιχμής.

Κι αν θεωρείτε τον χαρακτηρισμό "παλιά αγάπη" υπερβολική, δείτε τα βίντεο - αφιερώματα στο W που ανέβηκαν στο youtube!