Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Απλουστεύονται οι συναλλαγές στο Γενικό Προξενείο (Video)

Την δυνατότητα να εκδώσουν πιστοποιητικό από την Ελλάδα άμεσα, την ίδια ημέρα και χωρίς αναμονή θα έχουν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα οι Έλληνες υπήκοοι που διαμένουν μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος τόνισε ότι η ταλαιπωρία με την δύσκαμπτη ελληνική γραφειοκρατία θα λάβει τέλος.

«Ερχόμενος κάποιος στο Προξενείο, δεν θα κάνει την αίτηση για να πάρει το πιστοποιητικό αναμένοντας το Fax από τον Δήμο και μια διαδικασία τριών ημερών, αλλά θα τελειώνει την ίδια ημέρα, την στιγμή που βρίσκεται εκεί. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σύμπραξης των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του κ. Νίκου Κοτζιά. Έχει εφαρμοστεί πιλοτικά με επιτυχία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη θα είναι το πρώτο στις ΗΠΑ που θα εφαρμοστεί», τόνισε ο κ. Κούτρας, επισημαίνοντας ότι το σύστημα δοκιμάστηκε πρώτη φορά στο Προξενείο του Ντίσελντορφ στην Γερμανία.

Παράλληλα, ο Γενικός Πρόξενος τόνισε ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα για τον καθορισμό του ραντεβού, το οποίο το κοινό θα μπορεί να ελέγχει 24 ώρες το 24ωρο.
«Μέσα σε δυο εβδομάδες το σύστημα αυτό θα έχει ανέβει στο site του Γενικού Προξενείου. Κάθε συναλλασόμενος θα μπορεί να έχει έναν δικό του λογαριασμό στο προξενείο, με username και κωδικό, βασισμένο στο email του. Θα μπαίνει στο site, θα βλέπει τι δουλειά θέλει να κάνει – π.χ. να βγάλει διαβατήριο – θα βλέπει ποια δικαιολογητικά χρειάζεται, θα μαζεύει τα δικαιολογητικά, θα βλέπει ποια slots (σ.σ. ημερομηνίες και ώρες) είναι ανοιχτά, για να κλείνει το ραντεβού του», τόνισε ο κ. Κούτρας.

Πάντως, από πλευράς του Γενικού Προξένου τονίστηκε ότι θα αναζητηθεί και μια λύση και για το κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τους υπολογιστές, αναφέροντας όμως ότι το σύστημα που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, δηλαδή τηλέφωνα και επικοινωνία με τους υπαλλήλους του Προξενείου κατά τις ώρες γραφείου, δεν είναι λειτουργικό και θα πρέπει να αναβαθμιστεί.

«Να βελτιώσουμε την εικόνα της Ελλάδας»

Τα παραπάνω στοιχεία, και όχι μόνο, δώθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο νέος Γενικός Πρόξενος στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ και τους ανταποκριτές, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του στη Νέα Υόρκη.

«Μπορεί η Ελλάδα να περνά μια κρίση, αλλά μπροστά στον χρόνο των χιλιάδων ετών που έχει διαπρέψει τα πέντε χρόνια κρίσης είναι... τίποτα. Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο, να βάλουμε πλάτη, για να πάνε όλα τα πράγματα καλά για την πατρίδα μας», επεσήμανε ο κ. Κούτρας.

Ο Κωνσταντίνος Κούτρας διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών επί θητείας Αβραμόπουλου, Βενιζέλου και Κοτζιά, έχοντας ηγηθεί επικοινωνιακά της Υπουργικής αποστολής και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει παραδοσιακά σωστή σχέση με τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ γνωρίζει καλά τον απόδημο ελληνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.