Log in
A+ A A-

Ν. Ιερσέη: Τιμήθηκε ο Μητροπολίτης Ευάγγελος

85 χρόνια από την ίδρυση του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα

Σε σεπτό κλίμα έλαβε χώρα η τελετή βράβευσης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελου Κουρούνη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2016 στη Νέα Ιερσέη, στο πλαίσιο της 85ης εορταστικής επετείου από την ίδρυση του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα που βρίσκεται στο Ουάσιγκτον Χάιτς της Νέας Υόρκης.

Απώτερος στόχος της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση πόρων για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού, καθώς και για τη συντήρηση των σπάνιων αγιογραφιών του.

«Συγκεντρωθήκαμε σε αυτόν τον όμορφο χώρο, όχι μόνο για να εορτάσουμε την αγαπημένη μας κοινότητα, αλλά και για να τιμήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, τον δικό μας Μητροπολίτη Ιερσέης, Ευάγγελο», τόνισε η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Λυδία Βάγγελος– Καλλιμάνης, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνεχή υποστήριξή του προς την Κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνα, παρά το γεγονός ότι υπηρετεί την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιερσέης.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου είπε ότι ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, Ευάγγελος, υπήρξε «...απόφοιτος του κοινοτικού σχολείου «Τσολαϊνός-Γουλανδρής», προϊστάμενος Ιερέας, ένας άνθρωπος με ακλόνητη πίστη και αγάπη για την κοινότητά μας», ο οποίος όπως επεσήμανε η ίδια, «εξελίχθηκε σε ένα διορατικό ηγέτη και, σήμερα, σε έναν εμπνευσμένο Ιεράρχη».

Ο τέως κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, π. Αλκιβιάδης Καλύβας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα από το 1968 έως το 1976, μίλησε για την πορεία του Μητροπολίτη Ευάγγελου την εποχή εκείνη.

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ευάγγελο «για το ενδιαφέρον και τον αγώνα που διεξάγει για τη δικαιοσύνη της Κύπρου» και χαρακτήρισε την όλη πορεία του Σεβασμιωτάτου ως «πορεία ψυχής και αγωνιστικότητας».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ευάγγελο για την αγάπη που έδειξε προς την οικογένειά του.

Ο Μητροπολίτης Μελόης, κ. Φιλόθεος, μίλησε για τη συνολική πορεία του Μητροπολίτη Ευάγγελου, από τη βάπτισή του έως σήμερα. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι ο μόνος Ιεράρχης που εκλέχθηκε Μητροπολίτης από κληρικός, ενώ επεσήμανε και ενθάρρυνε την προσπάθεια του Μητροπολίτη Ευάγγελου υπέρ της διατήρησης της Ελληνορθόδοξης πίστης και της δημιουργίας ενός νέου ημερήσιου ελληνοαμερικανικού σχολείου στη Νέα Ιερσέη.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος είπε ότι αισθάνεται πραγματικά ευλογημένος, διότι βρίσκεται σε αυτήν την οικογενειακή παρέα, μία εκλεκτή ομήγυρης ανθρώπων, οι οποίοι επηρέασαν τη ζωή του και την προσωπική του καλλιέργεια την πνευματική, ανθρώπους με τους οποίους συναναστράφηκε από τα παιδικά του χρόνια, ενώ απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους μίλησε για την αγάπη τους προς την «ευλογημένη Κοινότητα στην οποία γαλουχηθήκαμε και γίναμε σωστοί ορθόδοξοι χριστιανοί.»

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο λόγο του Μητροπολίτη Μελόης, κ. Φιλόθεου, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος μίλησε για την προσωπική του πορεία: «Ο Άγιος Μελόης, πολύ σωστά είπε, γεννήθηκα στον Άγιο Ελευθέριο, βαπτίστηκα, χειροτονήθηκα, μαθήτευσα και, όντως, πήρα τις πρώτες-πρώτες βάσεις κοντά του, ο οποίος τότε υπηρετούσε ως ο Ιερατικός Προϊστάμενος αυτής της άλλης ευλογημένης και ιστορικής Κοινότητος.»

Μιλώντας για την ιδιαίτερη σχέση αγάπης που διατηρεί έως σήμερα με την Κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης είπε: «Αλλά ο Θεός είχε κάτι άλλο στη σκέψη του και το 1969 βρεθήκαμε στο Ουάσιγκτον Χάιτς, στον Άγιο Σπυρίδωνα. [...] Μέσα σε αυτό το Ιερό λειτουργούσε ένας Σεβάσμιος Ιερεύς και ένας Ιερεύς με κεφαλαία γράμματα, ο π. Αλκιβιάδης, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως και ευχαριστώ τον Θεό, διότι ο ίδιος δια της τιμίας χειρός του, με χειροθέτησε, με χειροτόνησε και Διάκονο και Πρεσβύτερο [...].»

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος επιβεβαίωσε ότι στις προτεραιότητές του είναι ίδρυση ενός ελληνοαμερικανικού σχολείου στη Νέα Ιερσέη, το οποίο αναμένεται να ονομαστεί ως «Ημερήσιο σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα», ενώ απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους είπε: «Είστε μία εξέχουσα Κοινότητα, κάποτε η μεγαλύτερη της Αμερικής. Σήμερα μικρή μεν, αλλά μεγάλη, διότι εσείς οι λίγοι που απομείνατε προσφέρεται τον εαυτόν σας και προσφέροντας τον εαυτόν σας, προσφέρετε τον λόγο του Θεού, δια της συμμετοχής σας εις τα Ιερά Μυστήρια. Και για αυτό σας ευχαριστώ.»

Στην εκδήλωση, επίσης, συμμετείχαν η συμπρόεδρος της εορταστικής εκδήλωσης, Έφη Λόλης-Ντρέικ, ο τελετάρχης, Τζον Ψάλτος και ο αντιπρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Τζον Απόστολος, ο οποίος προσέφερε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ευάγγελο φωτογραφία της αγιογραφίας του Ευαγγελισμού που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα και η οποία αναμένεται να συντηρηθεί κατά προτεραιότητα. Συνολικά παρευρέθηκαν πεντακόσια περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί απόφοιτοι του ημερήσιου σχολείου «Τσολαϊνός-Γουλανδρής».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό βίντεο από την παιδική και μαθητική ηλικία του Μητροπολίτη Ευαγγέλου, ενώ παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σιωπηρή δημοπρασία της φορητής εικόνας «Αγίου Σπυρίδωνα» φιλοτεχνημένη δια χειρός του αγιογράφου Μιλτιάδη Αφεντούλη, καθώς και λαχειοφόρος αγορά, για την ενίσχυση των σκοπών του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα.