Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Φίλιπ Κρίστοφερ: "Να απορρίψουμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας" - Δήλωση στο Νίκο Αντωνιάδη

  • Written by 

"Δεν θέλω να θεωρηθώ απορριπτικός, αλλά θέλω μια λύση που να προστατεύει την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Με βάση τα όσα ζητά η Τουρκία, προσεύχομαι και ελπίζω ότι θα αποτύχουν, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση Trump"!  Η δήλωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος μίλησε στο Σύμβουλο Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Νίκο Αντωνιάδη για τις εξελίξεις των συνομιλιών στην Γενεύη.

 Σε δηλώσεις του στον Νίκο Αντωνιάδη,  στη Νέα Υόρκη, και ενώ βρισκόταν καθοδόν για τη Φλόριδα, για να παρευρεθεί στην ετήσια εκδήλωση του Παγκύπριου, ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ είπε πως παρακαλουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ): "Δεν θέλω να θεωρηθώ απορριπτικός, αλλά θέλω μια λύση που να προστατεύει την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Με βάση τα όσα ζητά η Τουρκία, προσεύχομαι και ελπίζω ότι θα αποτύχουν, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση Trump"!

Ακολουθούν όλες οι δηλώσεις του κ. Κρίστοφερ στο Νίκο Αντωνιάδη:

- Όλοι θέλουμε μια λύση που να παρέχει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους πολίτες, στο πλαίσιο της τρέχουσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί περιμένω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απορρίψει τις εξωφρενικές απαιτήσεις της Τουρκίας όπως:

- τη διατήρηση στρατευμάτων στο νησί
- το δικαίωμα παρέμβασης
- την επιμονή της να είναι εγγυητής
- την εκ περιτροπής Προεδρία

- Ανησυχώ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην προσπάθειά του να βρει μια λύση, θα πιεστεί να κάνει συμβιβασμούς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και, το πιο σημαντικό, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- Έχουν δοθεί χάρτες και αντιλαμβάνομαι ότι η Μόρφου θα είναι υπό ελληνοκυπριακό έλεγχο, αλλά τώρα, τουλάχιστον, τα πράγματα δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό και εμείς με αγωνία περιμένουμε να δούμε τον τελικό χάρτη που παρουσίασε η τουρκική πλευρά.

- Είναι λυπηρό, αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες της κοινότητάς μας και έχει μετατραπεί το πρόβλημα από "εισβολή και κατοχή", σε ένα δικοινοτικό, εδαφικό ζήτημα. Ποτέ δεν θα υποστηρίξουμε μια λύση που έχει την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, με στρατεύματα, σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

- Σε σχέση με την Εκ περιτροπής Προεδρία, ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε πως είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την κοινότητά μας και δεν μπορεί να υποτιμηθεί, επειδή λέει ο Πρόεδρος ότι είναι "διακοσμητικό". Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που έχει ένα τέτοιο πράγμα με βάση την εθνικότητα. Δεν πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός σε αυτό το θέμα!

- Η Τουρκία θα διατηρήσει την επιθετική πολιτική της και όχι μόνο να συνεχίσει να θέλει να είναι εγγυητής, και βλέπει τη λύση της Κύπρου ως παράθυρο για την ΕΕ.

Κλείνοντας, ο κ. Κρίστοφερ σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 42 χρόνια υπήρξαν δύσκολα και με πολλές απογοητεύσεις, "δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε βασικές δημοκρατικές αρχές, για χάρην σκοπιμότήτων". Ελπίζω, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη θα παραμείνει ισχυρή και, ως Έλληνες Κύπριοι του εξωτερικού, του θυμίζουμε τις υποσχέσεις του να μην συμβιβαστεί για χάρη της λύσης. Μια κακή λύση θα νομιμοποιήσει μόνο την εισβολή και θα υπονομεύσει τον αγώνα μας για ελευθερία και δικαιοσύνη.