Log in
A+ A A-

Φτάνουν μέχρι τον... Τραμπ για να ακυρώσουν την ελληνική πτήση της Emirates

Ακόμη και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύιυν να φτάσουν οι ανταγωνίστριες της Emirates αμερικανικές εταιρείες , με αφορμή την ανακοίνωση των πτήσεων Νιούαρκ - Αθήνα από τις 12 Μαρτίου.  Πιθανή η απόσυρση της United από την γραμμή, εάν πέσουν κι άλλο οι τιμές, εκτιμά το blog "Boarding Area". 

Σύμφωνα με το FOX Business, οι αντιρρήσεις εκφράστηκαν από την ένωση "Open and Fair Skies", στην οποία συμμετέχουν η Delta Airlines και η US Airways. Πρόκειται για μια συνέχεια των καταγγελιών εις βάρος των αεροπορικών εταρειών από την περιοχή του Κόλπου, και συγκεκριμένα των Emirates, Eithad και Qatar, οι οποίες κατηγορούνται από τους ανταγωνιστές τους για "αθέμιτο ανταγωνισμό" λόγω χρηματοδοτήσεων από αδιαφανείς πηγές που ανέρχονται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι αυτήν την στιγμή βέβαια, δεν έχει αποδειχθεί εγγράφως στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ότι αυτή η κατηγορία ισχύει.

Στόχος της "Open and Fair Skies" είναι να φτάσει μέχρι και τα υψηλότερα κλιμάκια της νέας Κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, προτάσσοντας τον ισχυρισμό ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από πλευράς των αραβικών εταιρειών θα πλήξει τα συμφέροντά τους και εν τέλει θα κοστίσει τις θέσεις εργασίας αμερικανών υπαλλήλων, κάτι που ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διατείνει πως θέλει να αποτρέψει.

Να αναφερθεί ότι η Emirates δηλώνει την υπερατλαντική πτήση προς Αθήνα ως πτήση με προορισμό/αφετηρία το Ντουμπάι και ενδιάμεσο σταθμό το Νιούαρκ, ευθυγραμμίζοντάς την με τον κανονισμό πτήσεων του καθεστώτος "fifth freedom", που επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν περισσότερους του ενός ξένους προορισμούς, με δρομολόγια που ξεκινούν ή ολοκληρώνονται στις χώρες προέλευσής τους. Μάλιστα, η Αθήνα είναι η δεύτερη "Fifth Freedom" πτήση της Emirates στις ΗΠΑ, αφού υπάρχει ήδη μια με προορισμό τον Μιλάνο.

Σύμφωνα με την Emirates, η ελληνική Κυβέρνηση ήταν αυτή που πρότεινε στην εταιρεία να συνδεθεί υπερατλαντικά με την Ελλάδα, ενώ αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει ανάλογη πρόταση και από την Κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η "Open and Fair Skies" θα επιδιώξει να ματαιώσει το πρόγραμμα Ντουμπάι - Νιούαρκ - Αθήνα πριν την έναρξή του, εκφράζονται όμως αμφιβολίες για το κατά πόσον θα το καταφέρει, για δυο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι πως υπάρχει δυσκολία να αποδειχθεί "αθέμιτος ανταγωνισμός", με δεδομένο ότι δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση Ελλάδας - ΗΠΑ πριν την άνοιξη. Ο δεύτερος είναι ως επί το πλείστον οικονομικός, αφού η Emirates συγκαταλέγεται στα "χαϊδεμένα παιδιά" της αμερικανικής Πολιτικής Αεροπορίας, αποτελώντας έναν από τους πιο σταθερούς πελάτες της Boeing.

H ανακοίνωση της Emirates προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς της ομογένειας και όχι μόνο, καθώς, εκτός των άλλων, οι αρχικές τιμές πώλησης χαρακτηρίστηκαν συμφέρουσες για τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

"Η United ενδέχεται να αποσυρθεί"

Σύμφωνα με το Blog "Boarding Area", η United Airlines, η οποία εξυπηρέτησε απευθείας το κοινό στην γραμμή Αθήνα - Νιούαρκ το περσινό καλοκαίρι, έχει θορυβηθεί από την "εισβολή" της Emirates και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

"Εάν η Emirates καταφέρει αυτό που κάθε εταιρεία απέτυχε να κάνει, δηλαδή να κάνει κερδοφόρα όλο τον χρόνο την γραμμή, τότε καλό για αυτήν.  Αμφιβάλλω όμως", αναφέρει ο συντάκτης, ο οποίος στην συνέχεια κάνει αναφορά στην United.

"Ενδεχομένως η Emirates να μην λογαριάσει την ζημιά προκειμένου να πετάξει έξω από την γραμμή την United Airlines, πωλώντας εισιτήρια σε φθηνότερη τιμή.  Ο πρόεδρος της United Σκοτ Κίρμπυ ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει τις γραμμές εσωτερικού και δεν μου φαίνεται σαν αυτόν τον τύπο στελέχους που θα διατηρούσε μια γραμμή 'για την τιμή των όπλων'.  Η United θα παρακολουθήσει την εξέλιξη και πετάει διαφορετικές ώρες από την Emirates, δύσκολα όμως θα παραμείνει εάν οι τιμές πέσουν κατά πολύ".