Log in
A+ A A-

Παραμένει στο Visa Waiver η Ελλάδα - Ισχύει για κάτοχους διαβατηρίων με τσιπ

Παρατείνεται το Visa Waiver Programm για τους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν ως τουρίστες στις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα διαθέτουν το νέου τύπου διαβατήριο, με ενσωματωμένο τσιπ.

Η παράταση του προγράμματος επισημοποιήθηκε μέσω επιστολής από το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, διαψεύδοντας τους φόβους ότι η Κυβέρνηση Τραμπ ενδεχομένως να αυστηροποιούσε την πρόσβαση των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων στην χώρα, με το προσφυγικό ζήτημα και τα κυκλώματα έκδοσης πλαστών διαβατηρίων να εξακολουθούν να υφίστανται.

Πάντως, ο σχετικός κανονισμός ξεκαθαρίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι για την λεγόμενη ESTA θα πρέπει να διαθέτουν νέου τύπου διαβατήριο με τσιπ, ειδάλλως θα υποχρεούνται να κάνουν αίτηση για τουριστική βίζα, στην χρονοβόρα και αμφιβόλου κατάληξης διαδικασία μέσω Αμερικανικής Πρεσβείας.

Αντίθετα, η έγκριση της ESTA είναι σαφώς ευκολότερη υπόθεση, καθώς γίνεται ηλεκτρονικά, σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση του εισιτηρίου, με ελάχιστες πιθανότητες απόρριψης, εφόσον δεν έχει προηγηθεί απέλαση, παλαιότερη παραβίαση διαμονής στις ΗΠΑ ή απόρριψη τουριστικής βίζας στην Πρεσβεία.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά της ESTA από την τουριστική είναι η διάρκειά της, καθώς η πρώτη επιτρέπει 90 συνεχόμενες ημέρες διαμονής και η δεύτερη 180 ημέρες.