Logo
Print this page

Δεσμοί πολιτισμού μεταξύ Κύπρου-Μεξικού

«Πολιτιστικές Ανταλλαγές: Ανακαλύπτοντας τους δεσμούς μεταξύ των πολιτισμών μας» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που συνδιοργανώθηκε και τέθηκε υπό την αιγίδα των Γενικών Προξενείων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μεξικού στη Νέα Υόρκη, στις 21 Νοεμβρίου 2017 στο χώρο του Γενικό Προξενείο του Μεξικού στη Νέα Υόρκη.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ Κύπρου και Μεξικού. Για το σκοπό αυτό, εκτέθηκε συλλογή από κυπριακά κεντήματα, τα λεγόμενα «Λευκαρίτικα» και μεξικανικά χειροποίητα αντικείμενα, ενώ παράλληλα οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν λευκό κυπριακό οίνο και γεύσεις από το Μεξικό.

Παρά τις γεωγραφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, το Μεξικό και η Κύπρος έχουν πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία και αξίες, τόνισε - μεταξύ άλλων - στην ομιλία του, ο Γενικός Πρόξενος του Μεξικού, Πρέσβης Diego Gómez Pickering, επισημαίνοντας ότι αυτές τις αξίες τις μοιράζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η μεξικανική και η κυπριακή διασπορά.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο ίδιος από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων το 1974, οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους και έχουν υπογράψει συμφωνίες σε τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η εκπαίδευση.

Εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες για τη φιλοξενία και για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να τιμηθούν οι «Πολιτιστικές Ανταλλαγές μεταξύ της Κύπρου και του Μεξικού, όχι μόνο πέρα από τα σύνορά τους, αλλά και των ηπείρων τους».

Αναφερόμενος στα λευκαρίτικα κεντήματα, ο κ. Φιλίππου, τόνισε ότι είναι ο χαρακτηριστικός τύπος κεντικής τέχνης της Κύπρου, καθώς επίσης ότι το λευκαρίτικο χειροποίητο κέντημα και η μεξικανική κουζίνα έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο τουριστικής προβολής της Κύπρου και του Μεξικού, διαβάστηκαν οι επιστολές του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio και του Γενικού Ελεγκτή της Νέας Υόρκης, Thomas DiNapoli, και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου, ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Άριστος Κωνσταντίνου. δημοσιογράφοι, αντιπρόσωποι των οργανισμών Cyprus and Mexican Youth Professionals και άλλοι.

IMG 6321

Φωτ.: Εκθέματα από τα «Λευκαρίτικα» κυπριακά κεντήματα και μεξικανικά χειροποίητα αντικείμενα.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design