Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Ο Άγιος Ελευθέριος τίμησε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

Έναν αιώνα λειτουργίας και προσφοράς στην ομογένεια συμπληρώνει φέτος ο Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου, στο Τσέλσυ, με την Κοινότητα να διοργανώνει μια μεγάλη εορταστική χοροεσπερίδα, στο Terrace on the Park, προκειμένου, εκτός των άλλων, να ενισχύσει και οικονομικά την εκκλησία.

Ο Άγιος Ελευθέριος ιδρύθηκε στις 2 Μαϊου 1918 από τους πρώτους Έλληνες που "στέριωσαν" στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 20ου αιώνα.  Σε μια περίοδο κατά την οποία το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνισμού βρισκόταν στο Μανχάτταν, αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα, με πάρα πολλά μέλη και σημαντική προσέλευση στις λειτουργίες και τις εκδηλώσεις, η οποία όμως άρχισε να μειώνεται από την στιγμή που η ομογένεια μετακινήθηκε, για διάφορους λόγους, προς το Κουήνς.

Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι σήμερα είναι εγγεγραμμένα πάνω από 120 μέλη, τα οποία στηρίζουν εμπράκτως τις ανάγκες του Αγίου Ελευθερίου, ενώ υπάρχει "άνοιγμα" και προς την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενορίας, κ. Χλαμπέα, στον Άγιο Ελευθέριο προσέρχονται και Ορθόδοξοι μη ελληνικής ή βαλκανικής προελεύσεως, όπως Ασιάτες ή Αφροαμερικανοί, οι οποίοι έχουν ασπαστεί την Ορθοδοξία.

Η εκδήλωση στο Terrace on the Park ήταν αφιερωμένη και στον εμβληματικό ιερέα της Κοινότητας, π. Αθανάσιο Δήμο, ο οποίος φέτος συμπλήρωσε 50 χρόνια στην ιεροσύνη και, πιθανότατα, συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου.

Το πρόγραμμα της χοροεσπερίδας περιελάμβανε κοκτέιλ, δείπνο και, στην συνέχεια, μουσικό πρόγραμμα με την Ορχήστρα του Γιάννη Παπαστεφάνου.