Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Η ορκομωσία του ομογενούς Ανωτάτου Δικαστή Γρηγόρη Κάτσα

Καθήκοντα Ανώτατου Δικαστή στην Περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον ανέλαβε και επίσημα ο ομογενής από την Βοστώνη, Γρηγόρης Κάτσας (Gregory Katsas), μετά και την ορκομωσία του, η οποία ακολούθησε την έγκριση της υποψηφιότητάς του από την Γερουσία.

Ο Κάτσας θα διαδεχθεί στην έδρα την γνωστή δικαστικό Τζάνις Ρότζερς και είναι ο δεύτερος Ελληνοαμερικανός που φτάνει στην βαθμίδα του Ανώτατου Δικαστή, μετά τον, προσφάντως εκλιπώντα, Νικόλαο Τσουκαλά.  Διετέλεσε Βοηθός Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας τόσο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του Νεότερου, όσο και επί Ντόναλντ Τραμπ, κατέχοντας τον τρίτο τη τάξει βαθμό του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.  Παράλληλα, ήταν εκ των νομικών συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ στην γνωστή υπόθεση για την πιθανολογούμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις Αμερικανικές Εκλογές.

Η σχέση του Κάτσα με τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν και ο λόγος που υπήρξε αντίδραση, από πλευράς των Δημοκρατικών, για την υποψηφιότητά του.  Κατά την ακρόασή του ενώπιον της Γερουσίας, ο ομογενής Δικαστικός ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα για την αντιμεκειμενικότητά του, αναφέροντας πως "η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι το κέντρο της δομής του Συντάγματός μας".

Ο Γρηγόρης Κάτσας γεννήθηκε στην Βοστώνη και είναι γιος Ελλήνων μεταναστών.  Στην ορκομωσία του έδωσαν το παρών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Διάκονος π. Παντελεήμων και ο Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Βασσακύρος.