Log in
A+ A A-

Χρ. Ξένος: «Η ελληνική κουζίνα είναι υγιεινή και προσιτή»

Από της γιαγιάς της, την ελληνική κουζίνα στην υπηρεσία προσωπικών υπηρεσιών σεφ στο Λος Άντζελες. H δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα σεφ και συντάκτρια γαστρονομίας και ταξιδιών, Χριστίνα Ξένος έδωσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο του New Greek TV, Δέσποινα Αφεντούλη, για το νέο της βιβλίο, τις επαγγελματικές της επιτυχίες και για το πώς καταφέρνει να διατηρεί την ελληνικότητα της στις Η.Π.Α.

Η Ελληνοαμερικανίδα Χριστίνα Ξένος (Christina Xenos), η οποία διαμένει στο Λος Άντζελες, έχοντας ρίζες από την οικογένειά της «από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά κυρίως από την Κρήτη και τη Μήλο, πρόσφατα συνέγραψε μαζί με τη σεφ Θεοδώρα Στέφαν (Theo Stephan), το βιβλίο μαγειρικής με τίτλο "Opa! The Healthy Greek Cookbook" («Ώπα! Το υγιεινό ελληνικό βιβλίο μαγειρικής»).

Όπως είπε η Χριστίνα, το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει μέσω του βιβλίου είναι ότι «Η ελληνική κουζίνα είναι υγιεινή και ευπρόσιτη».

Η ίδια αναφέρει ότι σχεδίασε τις συνταγές της κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εύκολα εφαρμόσιμες και προσιτές από άτομα, τα οποία μπορεί να μην είχαν καμμία γευστική εμπειρία από την ελληνική κουζίνα: «Δίνουμε υποκατάστατα για υλικά, σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρεθούν συγκεκριμένα ελληνικά συστατικά, όπως τυριά και μπαχαρικά. Επίσης, προσπάθησα να απλοποιήσω ορισμένες από τις μεθόδους μου, χωρίς να συμβιβάζομαι για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα του πιάτου.»

Ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας "Sweet Greek Personal Chef Services", η Χριστίνα τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναφορικά με πολλά από τα συστατικά, τα οποία είναι μαζικής παραγωγής, καθώς όπως είπε «Αυτό μπορεί να υποβαθμίζει την ποιότητά τους.»

Για τον λόγο αυτόν, όπως υπογράμμισε, αξιολογεί την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιεί όταν μαγειρεύει με έναν συγκεκριμένο τρόπο: «Όταν μαγειρεύω, προσπαθώ να βρίσκω τα υλικά μου, πηγαίνοντας σε λαϊκές αγορές αγροτών και χρησιμοποιώντας προϊόντα τα οποία παράγονται σε τοπικό επίπεδο.»

Σύμφωνα με την τελευταία αμερικανική Έρευνα Εθνικής Υγείας και Αξιολόγησης Διατροφής, κατά την τελευταία δεκαετία υπάρχει αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας στην Αμερική. Παρ' όλα αυτά, η Χριστίνα είπε ότι αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: «[...] Συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο και νομίζω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνεται επεξεργασμένο και πρόχειρο φαγητό.»

Συνεπώς, «Αυτό που κάνει ένα γεύμα υγιεινό είναι να έχεις ο ίδιος το έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιείς σε αυτό, εξηγεί η Χριστίνα, υπογραμμίζοντας ότι «Όταν ετοιμάζεις το γεύμα σου στο σπίτι, ελέγχεις την ποσότητα από το αλάτι, το λάδι, το βούτυρο κτλ. [που βάζεις], πέραν του ότι χρησιμοποιείς πιο φρέσκα υλικά και [υλικά] τα οποία δεν είναι άκρως επεξεργασμένα».

Εκτός από τη συνεργασία για τη συγγραφή του βιβλίου με τη Θεοδώρα Στέφαν, η Χριστίνα ανέφερε ότι την υποστήριξε σε εκδήλωση οίνου και φαγητού, η οποία έγινε τον Ιούνιο του 2018 στα Χανιά της Κρήτης. Η συγκεκριμένη διοργάνωση συμπεριελάμβανε επισκέψεις σε δυο οινοποιεία, σε ένα ζυθοποιείο και ένα γεύμα σε εξωτερικό χώρο, όπου προσφέρθηκαν πιάτα με συνταγές από το βιβλίο μαγειρικής τους.

Μαθαίνοντας για την ευρεία επαγγελματική ενασχόληση της Χριστίνας, αναρωτιέται κανείς εάν η ίδια ορίζει περισσότερο τον εαυτό της ως «προσωπική σεφ» ή ως «συντάκτρια γαστρονομίας και ταξιδιών». «Μου αρέσει η ποικιλία», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι της αρέσουν οι αλλαγές και ότι συνεχίζει να γράφει δημοσιογραφικά για θέματα γαστρονομίας και ταξιδιών...»

Εξάλλου, τόνισε ότι «στη σύγχρονη κουλτούρα μας, οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο μία ιδιότητα»: «Πήγα στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Scripps στο Οχάιο, όπου αποφοίτησα με πτυχίο δημοσιογραφίας για περιοδικά. Ήταν ακριβώς εκείνη η περίοδος όπου το Διαδίκτυο καθιερωνόταν. Σε λίγα χρόνια ολόκληρη η βιομηχανία περιοδικών άλλαξε. Κατάφερα να κρατηθώ, δουλεύοντας πρώτα ως συντάκτρια βιβλίων, συντάκτρια διαδικτύου και ανεξάρτητη συντάκτρια για περισσότερα από 15 χρόνια, όπου στο τέλος εκείνης της περιόδου ήξερα ότι χρειαζόμουν μια αλλαγή...»

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι όταν πήγε σε σχολή μαγειρικής, «απλά εμπλούτιζε» τις «δεξιότητές» της. Όπως αναφέρει, όταν αποφοίτησε, ξεκίνησε να γράφει για θέματα γαστρονομίας στις διαδικτυακές κοινότητες "EatWith" και "Feastly" και όταν σημειώθηκε επιτυχία, τότε παρουσίασε τη δική της επιχείρηση ως προσωπική σεφ. Όπως διευκρίνισε, ανέλαβε ορισμένους πελάτες, για τους οποίους μαγειρεύει σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι περισσότεροι της ζητάνε να επιμελείται το φαγητό για μεμονωμένες περιστάσεις, όπως φιλικά γεύματα και ανέφερε ότι διδάσκει ιδιαίτερα μαθήματα μαγειρικής.

Η Χριστίνα τόνισε ότι η εμπειρία της ως δημοσιογράφος στη βιομηχανία των Μ.Μ.Ε., καθώς και στους ταξιδιωτικούς και ξενοδοχειακούς τομείς συνέβαλαν σημαντικά στη γαστρονομική της πορεία, καθώς όπως είπε έμαθε πολλά σχετικά με το φαγητό, τους σεφ και τα εστιατόρια: «Κάλυψα εκτεταμένα τα εστιατόρια στο Λος Άντζελες, συνάντησα πολλούς από τους καλύτερους σεφ και είχα την ευκαιρία να συζητήσω για τα μενού τους, τις εμπνεύσεις τους και τις τεχνικές μαγειρικής τους. Αυτό με δίδαξε τόσο πολύ και εξακολουθεί να συμβάλλει στη δική γαστρονομική έμπνευση σήμερα.»

Υπογράμμισε ότι η ελληνική μαγειρική είναι «σαφώς» η ειδικότητά της και ότι η γαστρονομική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τα πρώτα της χρόνια: «Ακολουθούσα τη γιαγιά μου στην κουζίνα, καθώς μεγάλωνα, παρακολουθώντας ό,τι κινήσεις έκανε.»

Η Χριστίνα είπε ότι επίσης έμαθε να μαγειρεύει ελληνικά φαγητά από πολλές άλλες γιαγιάδες, καθώς βοηθούσε στην προετοιμασία του φαγητού μαζί τους, για το ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ της Εκκλησίας της περιοχής τους στο Ντέιτον του Οχάιο: «Οι γυναίκες της [ελληνικής] κοινότητας με δίδαξαν όλες τις τεχνικές για [το πώς να κάνω] σπανακόπιτα, τυρόπιτα, μπακλαβά, τσουρέκι, ντολμάδες και ούτω καθεξής.»

Όπως πρόσθεσε, τα υπόλοιπα κενά γνώσεων καλύφθηκαν, τρώγοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και δοκιμάζοντας ελληνικό φαγητό σε διάφορα μέρη του κόσμου: «Είμαι αρκετά τυχερή που έχω επισκεφθεί τόσα πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Πάντα κρατάω σημειώσεις για ό,τι τρώω και προσπαθώ να παραγγέλνω φαγητά τα οποία δεν είναι πολύ γνωστά και κάνω πολλές ερωτήσεις για το πώς μαγειρεύονται.»

Όταν κάνει ιδιαίτερα μαθήματα μαγειρικής, η Χριστίνα ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες της, ζητάνε να μάθουν τη συνταγή για τη σπανακόπιτα: «Η σπανακόπιτα είναι πάντα η πιο δημοφιλής [συνταγή] και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει, διότι υπάρχει τόσο πολύ μυστήριο αναφορικά με το πώς γίνεται το φύλλο.»

Η Χριστίνα αναφέρθηκε στο Λος Άντζελες ως μια από μια από τις καλύτερες, σε σχέση με το φαγητό, πόλεις στον κόσμο: «Έχουμε τόσους πολλούς σεφ με θετική ενέργεια και νέες ιδέες, με πολλές διαφορετικές κουλτούρες και καταβολές, που δεν φοβούνται να ξεπεράσουν τα όρια. Οι [κριτικοί της] Μισελέν σταμάτησαν να έρχονται εδώ και χρόνια, οπότε οι σεφ δεν αισθάνονται την πίεση να χωρέσουν στα αυστηρά κριτήριά τους και αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που το Λος Άντζελες έχει τις δημιουργικές και ορισμένες φορές τις πειραματικές ιδέες που έχουμε αυτήν τη στιγμή.»

Τόνισε ότι καταφέρνει να παραμένει στην κορυφή των νέων τάσεων με το να γευματίζει έξω στην πόλη της, αλλά και σε κάθε πόλη που ταξιδεύει: «Είναι εκπληκτικό τι μαθαίνεις και τι σε εμπνέει, όταν αφιερώνεις χρόνο στο να μιλάς σε ανθρώπους και να τους κάνεις ερωτήσεις.»

Αλλά πώς μία Ελληνίδα δεύτερης γενιάς, η οποία ζει στις Η.Π.Α., καταφέρνει να διατηρήσει την «ελληνικότητά» της στην ομογενοποιημένη αμερικανική κουλτούρα; «[...] Η πόλη μας [το Λος Άντζελες] είναι ένα τέτοιο χωνευτήρι από διαφορετικές κουλτούρες. Νομίζω ότι οι άνθρωποι εδώ ειδικά είναι ανοικτοί στο να μαθαίνουν νέες κουλτούρες και να βιώνουν τη [γευστική] εμπειρία μιας νέας [για τους ίδιους] κουζίνας.»

Εν τέλει, όπως κατέληξε η Χριστίνα, κατά αυτόν τον τρόπο εξελίχθηκε και το ελληνικό φαγητό μέσα στους αιώνες: «Το ελληνικό φαγητό δεν τέλειωσε με την [ελληνική] Διασπορά στην Αμερική για εμένα – παρ' όλο που εκείνα είναι τα παραδοσιακά πιάτα που μεγάλωσα μαγειρεύοντας – είναι ζωτική [η πορεία του ελληνικού φαγητού] και συνεχίζει να εξελίσσεται στην Ελλάδα και έξω από αυτήν.»

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν για την παρούσα συνέντευξη από το προσωπικό αρχείο της Χρ. Ξένος.

Cover

Φωτ. 1: Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου των Χριστίνας Ξένος και Θεοδώρας Στέφαν, με τίτλο "Opa! The Healthy Greek Cookbook".

Xenos Greek Feast-credit-Amanda-Meyer

Πηγή φωτ. 2: Amanda-Meyer. Η Χριστίνα μαγειρεύοντας.

Opa Spanakopita-credit-Helene Dujardin

Πηγή φωτ. 3: Helene Dujardin. Η σπανακόπιτα της Χριστίνας Ξένος.