Log in
A+ A A-

Καταδικάστηκε για βαριές κατηγορίες ο ομογενής επιχειρηματίας Άλεν Καλόγερος

Αντιμέτωπος με ποινές πολυετούς φυλάκισης κινδυνεύει να βρεθεί ο ομογενής επιχειρηματίας, Άλεν Καλόγερος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από τα δικαστήρια για σκευωρία χειραγώγησης προσφοράς που αφορούσαν εργολαβίες εκατομμυρίων δολαρίων από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Εισαγγελία, ο Δρ. Καλόγερος και ο πρώην λομπίστας προσκείμενος στον Κυβερνήτη Κουόμο, συνωμότησαν για να εξαπατήσουν την Fort Scuyler Management Coproration, καθοδηγώντας πλουσιοπάροχα συμβόλαια στην κατακευαστική εταιρεία του Buffalo, LCPiminelli και την εταιρεία από το Syracuse, COR Development, για χάρη των οποίων φέρονται να προσάρμοσαν αιτήματα για προτάσεις ή RFPs.

 Η LPCiminelli, για παράδειγμα, έλαβε συμβόλαιο για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας (solar-panel plant) αξίας 750 εκατ. δολ. κατά μήκος του Buffalo River, ενώ η COR έλαβε συμβόλαια αξίας άνω των 100 εκατ. δολ. για άλλα σχέδια. Και οι δύο εταιρείες ήταν πελάτες του κ. Howe.

«Οταν ο Καλόγερος ήταν έμπιστος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης να δαπανήσει πάνω από 1 δισ. δολ. χρήματα φορολογουμένων για να στηρίξει την οικονομία της Ανω ΝΥ, έκανε 'στροφή' και μοιράστηκε το κλειδί για το θησαυροφυλάκιο με τον φίλο του Todd Howe και τους πελάτες του», δήλωσε ο εισαγγελέας, Matthew Podolsky, κατά την τελική τοποθέτησή του την Δευτέρα.

Τρία εκτελεστικά στελέχη των εταιρειών, ο Louis Ciminelli της LPCiminelli και οι Steven Aiello και Joseph Gerardi της COR επίσης κρίθηκαν ένοχοι.

Ο κ. Michael C. Miller, δικηγόρος του Δρ. Καλόγερου αρνήθηκε κατά τη δική του καταληκτική τοποθέτηση πως ο πελάτης του νόθευσε τη διαδικασία. «Ο κυβερνήτης Κουόμο ήξερε τι έκανε όταν επέλεξε τον Αλεν Καλόγερο να αναλάβει τα ηνία του σχεδίου Buffalo Billion και το έκανε πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Miller προς τους ενόρκους.

«Δεν υπήρξε δωροδοκία», πρόσθεσε. «Δεν υπήρξαν ταξίδια. Δεν υπήρξαν φανταχτερές σουίτες. Δεν υπήρξε συμφωνία για ερωμένη. Δεν υπήρξε τίποτε. Ο Αλεν Καλόγερος, από την αρχή έως το τέλος, έκανε τη δουλειά του».

Η δικαστής Valerie E. Caproni, πάντως, προγραμμάτισε την ημερομηνία για την ανακοίνωση των ποινών τον Οκτώβριο.