Log in
A+ A A-

Λονγκ Άιλαντ: Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής

Σε σεπτό κλίμα, τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, στις 25 Ιουλίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης (1 Shrine Place, Greenlawn, NY 11740).

Ειδικότερα, τελέστηκε προεόρτιος Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Μηδείας, κ. Απόστολου Κουφαλάκη, συνοδευόμενου από τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής του Γκρήνλον της Νέας Υόρκης, αιδ. π. Ηλία Νικολάου, τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πορτ Τζέφερσον της Νέας Υόρκης, Πρωτ. π. Δημήτριο Καλογρίδη, τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Νιούμπορ της Νέας Υόρκης, Αιδ. π. Ιωάννη Έιντζελ, τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Άιλαντ Παρκ της Νέας Υόρκης, Αιδ. π. Ιωάννη Παΐζη, τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα της Νέας Υόρκης, Αιδ. π. Γεώργιο Αναστασίου, τον Αιδ. Βοηθό Ιερέως από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, π. Αναστάσιο Πουράκη και τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αναλήψεως στο Ντάνμπερι του Κοννέκτικατ, τον π. Νικόλαο Καρλούτσο.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος εξέφρασε τη χαρά του που παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής, κ. Δημήτριο, για την εορτή, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή: «...Η χάρη του Παναγίου Θεού με αξίωσε να είμαι ανάμεσά σας και να γίνω ταπεινός προσκυνητής αυτής της μεγάλης μάρτυρας, της Αγίας μας, την Αγία Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον βίο της Αγίας Παρασκευής, είπε - μεταξύ άλλων - ότι το όνομά της το πήρε από το όνομα της ημέρας που γεννήθηκε, την Παρασκευή, που σημαίνει «προετοιμασία», καθώς και ότι έδωσε όλη της την περιουσία στους φτωχούς ανθρώπους και έγινε Ιεραπόστολος, ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την αρχαία Ρώμη, όπως και στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας για την πίστη της, είπε ότι «η Αγία Παρασκευή, όχι μόνο αγάπησε τον Χριστό, αλλά τον τοποθέτησε μέσα στην καρδιά της, ούτως ώστε να γίνει νύμφη Χριστού», ενώ πρόσθεσε ότι η Αγία Παρασκευή άρχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο και τον Ιησού Χριστό στους ανθρώπους, ούτως ώστε αυτό να γίνει το σημείο της δικής της αναφοράς στον αυτοκράτορα της Ρώμης.

«Ένα νέο κορίτσι, γεννήθηκε όπως εσείς και εγώ [...]. Δεν φοβήθηκε τίποτα από όσα έκαναν εναντίον της, γιατί είχε ισχυρή πίστη... Και σήμερα, μετά από τόσους πολλούς αιώνες, βρισκόμαστε εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να θυμηθούμε τη ζωή της και την αφοσίωσή της στον Κύριο Ιησού Χριστό...», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Αγία Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ζωής της επέδειξε αφοσίωση, αγάπη, προσφορά, καθώς μοιραζόταν και ενδιαφερόταν για τους φτωχούς ανθρώπους.

Για τη σημασία της προσευχής, είπε: «Για αυτό και εμείς ήρθαμε να παρακαλέσουμε σήμερα, την Αγία Παρασκευή να είναι πάντοτε μπροστά μας, να είναι πάντοτε μέσα στη ζωή μας, να θεραπεύει τα βάσανά μας, τις αρρώστιες μας, τις λύπες... Πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσευχή, γιατί με την προσευχή μπορούμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να είμαστε άνθρωποι της αγάπης, άνθρωποι της συμπόνιας...»

Παράλληλα, ο Θεοφιλέστατος, τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται κανείς δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και να προσεύχεται για εκείνους και προέβη σε ειδική μνεία στις πρόσφατες πυρκαιές στην Ελλάδα: «...Σήμερα στέλνουμε την προσευχή μας στην πατρίδα, την Ελλάδα, όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας της μεγάλης αυτής φωτιάς και παρακαλούμε τους Αγίους να δώσουν παρηγοριά στους συγγενείς, που σήμερα υποφέρουν, βλέποντας την περιουσία τους που καταστράφηκε, αλλά πάνω από όλα, τους ανθρώπους τους, που έφυγαν τόσο άδικα από αυτόν τον κόσμο, μέσα από τη λαίλαπα αυτήν της φωτιάς. Και οι προσευχές μας αναφέρονται στο Θεό για την ανάπαυση των ψυχών αυτών των αθώων ανθρώπων, που δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα και φρικτά...».

«Η προσφορά», όπως υπογράμμισε, «είναι πολύ σημαντική, διότι νιώθει κανείς το πνεύμα του Θεού, πνεύμα της Θείας Χάριτος, το πνεύμα της συμπόνιας» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήριά του προς τους παρευρισκομένους της Κοινότητας, καθώς, όπως είπε, η παρουσία τους του δείχνει ότι είναι πράγματι άνθρωποι του Θεού, της αγάπης, καθώς και ότι έχουν πίστη.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής είναι ο μοναδικός Ιερός Ναός στις Η.Π.Α., ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή και ευχήθηκε «Χρόνια πολλά» στους εορτάζοντες: «...Σας εύχομαι η Αγία Παρασκευή να θεραπεύει τα μάτια της ψυχής σας και να τα ανοίξει να βλέπουμε την αγάπη του Θεού προς εμάς τους ανθρώπους, γιατί ο Θεός αγάπη εστί και ήρθε για να σώσει τον άνθρωπο και να τον έχει αιωνίως μαζί του εις τον Παράδεισο. Αμήν»

Ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής του Γκρήνλον της Νέας Υόρκης, αιδ. π. Ηλίας Νικολάου, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο, για την τιμητική του παρουσία, καθώς και τους Ιερείς, με τους οποίους συλλειτούργησαν. Ευχαρίστησε επίσης, τα παπαδοπαίδια και τους ιεροψάλτες και όσους παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Αναφερόμενος στο Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής, ο αιδ. π. Ηλίας είπε ότι είναι θαυματουργό, καθώς και ότι μπορεί να βρίσκεται στον Ιερό Ναό, ωστόσο ανήκει σε όλους.

Σημειώνεται ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής αναφέρεται ότι στις 26 Ιουλίου 1972, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος Κουκούζης, αφιέρωσε τον Ιερό Ναό στην Αγία Παρασκευή, όπως επίσης ότι ειδικός απεσταλμένος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρα Σπύρου, έφερε στην πηγή του Ιερού Ναού το Αγίασμα από πηγή που βρίσκεται στην Τουρκία.

Φωτ. - Δέσποινα Αφεντούλη:

St Paraskevi DAfentouli1

Φωτ. 1: Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Παρασκευής, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Νέα Υόρκη.

St Paraskevi DAfentouli2

Φωτ. 2: Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής του Γκρήνλον της Νέας Υόρκης, αιδ. π. Ηλίας Νικολάου, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

St Paraskevi DAfentouli3

Φωτ. 3 (από αριστερά):  Ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα της Νέας Υόρκης, Αιδ. π. Γεώργιος Αναστασίου, ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής του Γκρήνλον της Νέας Υόρκης, αιδ. π. Ηλίας Νικολάου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναλήψεως στο Ντάνμπερι του Κοννέκτικατ, π. Νικόλαος Καρλούτσος.