Log in
A+ A A-

Νισύριοι Νέας Υόρκης: Παλιοί και νέοι δείχνουν τον δρόμο

Η Νίσυρος είναι, πιθανότατα, από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά στη Νέα Υόρκη, καθώς αποτελεί τόπο γέννησης του υποψηφίου Δημάρχου, Τζων Κατσιματίδη.  Όμως, εκτός από τον γνωστό επιχειρηματία,υπάρχει μια ολόκληρη Ιστορία πίσω από την παρουσία της Νισυριακής Κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο  άρθρο που ακολουθεί, διαβάστε ό,τι θα θέλατε να ξέρετε για τους Νισύριους και παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο.

 Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, οι πρώτοι Νισύριοι μετανάστες, κατέφτασαν στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 19ου αιώνα. Με την πάροδο των ετών, η παρουσία τους άρχισε να γίνεται έντονη, με αποτέλεσμα το 1903 να ιδρυθεί ο πρώτος σύλλογος. Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, ιδρύθηκαν άλλοι δυο, γεγονός που καταδεικνύει την αύξηση του πληθυσμού.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, οι Νισύριοι επιχείρησαν να διατηρήσουν τη ήθη και τα έθιμά τους. Διοργάνωναν χοροεσπερίδες, ανανέωναν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων τους και έκαναν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν τις επόμενες γενεές κοντά στα ήθη και τα έθιμά τους. Το 2003, αποφασίστηκε οι τρεις σύλλογοι να συγχωνευτούν σε έναν ενιαίο και ισχυρό, προκειμένου να υπάρξει συσπείρωση και να συγκεντρωθούν όλα τα ικανά στελέχη υπό μια σκέπη και έναν συγκεκριμένο σκοπό: Να διατηρήσουν την επαφή με την Ελλάδα και τη Νίσυρο ανεπηρέαστη, παρότι οι νεότερες γενιές φέρουν μια περισσότερο αμερικανική συνείδηση.

Για τον σκοπό αυτό, ιδρύθηκε ένας Σύλλογος Νέων, στον οποίο λαμβάνουν μέρος σήμερα περίπου 30 μέλη. Πρόκειται για παιδιά γεννημένα στη Νέα Υόρκη, τα οποία όμως έρχονται σε επαφή με το νησί, γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και διατηρούν την Ορθόδοξη Θρησκεία. Έτσι, μέσα από την γενικότερη δραστηριότητα - η οποία περιλαμβάνει πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις - κατορθώνουν να διατηρούν την ελληνική κουλτούρα, έστω κι αν έρχονται σε επαφή με τη Νίσυρο μια, μόλις, φορά τον χρόνο.

Πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων είναι ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ομογενής εκπαιδευτικός με ιδιαίτερη κοινωνική δραστηριότητα, ενώ στο Διοικητικό
Συμβούλιο συμμετέχουν και Νισύριοι δεύτερης γενιάς, όπως η Ειρήνη Κωνσταντινίδη (Αναπληρωτής Γραμματέας).

Media

Το αφιέρωμα του New Greek TV στους Νισύριους της Νέας Υόρκης