Log in
A+ A A-

Τελετή θεμελίωσης κοινοτικού κέντρου στον Άγιο Νικόλαο, Ουέστ Μπάμπιλον

Τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπιλον του Λονγκ Αϊλαντ το πρωί της Πέμπτης, συγκεντρώθηκαν στο ναό με έκδηλη τη χαρά και την υπερηφάνεια για να παρακολουθήσουν την τελετή του αγιασμού και της θεμελίωσης του νέου κοινοτικού κέντρου.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι του δήμου του Μπάμπιλον και της κομητείας Σάφολκ, καθώς επίσης αιρετοί αντιπρόσωποι και ένας πυροσβέστης, ο οποίος εκπροσώπησε τους ηρωικούς συναδέλφους που το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουλίου 2015 ρίχτηκαν στις μάχες με τις φλόγες και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και αποφεύχθηκε η ολοκληρωτική καταστροφή.

​Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο οποίος χοροστάτησε της τελετής μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και συνεχάρη την κοινότητα για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει δυναμικά στην ανέγερση του νέου κοινοτικού κέντρου.

​Το κέντρο θα χτιστεί στην αριστερή πλευρά του ναού, στον χώρο του υπάρχοντος κοινοτικού κέντρου και θα λειτουργεί ως πολυχώρος, ως γυμναστήριο και συνάμα ως αίθουσα εκδηλώσεων, καθώς επίσης και ως σχολείο.

​Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος επεσήμανε ότι το κέντρο είναι αφιερωμένο στη νέα γενιά και θα διασφαλίσει το μέλλον της κοινότητας.

​O ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Δημήτριος Καζάκης απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με το κοινοτικό κέντρο επεσήμανε ότι θα αρθεί στο ύψος του ναού και θα έχει τέσσερις συνολικά ορόφους συμπεριλαμβανομένου και του υπογείου. Το Κέντρο θα έχει υψηλών προδιαγραφών γυμναστήριο και αίθουσες διδασκαλίας.

​Αναφερόμενος στο κόστος του έργου επεσήμανε ότι ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια και ότι έχουν ήδη συγκεντρώσει 1.5 εκατομμύρια δολάρια, ότι έχουν σε υποσχέσεις ένα επί πλέον εκατομμύριο και ότι τα υπόλοιπα θα τα εξασφαλίσουν μέσω τραπεζικού δανείου.

Η ανέγερση του κοινοτικού κέντρου είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2015, αλλά η πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2015 άλλαξε τα δεδομένα. Τα δύο πρώτα χρόνια μετά την πυρκαγιά η κοινότητα ασχολήθηκε με την ανοικοδόμηση του ναού και την αποκατάσταση των ζημιών.

Παράλληλα συνέχισαν τον έρανο για την ανέγερση του κοινοτικού κέντρου, διότι ήταν διακαής πόθος πολλών γενεών.

​Μετά την τελετή του αγιασμού παρατέθηκε γεύμα στην υπάρχουσα αίθουσα και τα στελέχη και τα μέλη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Επίσκοπο Μηδείας Απόστολο. Στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς την υπερηφάνεια γιατί κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να ανοικοδομήσουν το ναό, χωρίς ποτέ τους να διακόψουν τη λειτουργία της κοινότητας.

Παράλληλα υπενθύμισαν στον Επίσκοπο Μηδείας ότι το μοιραίο εκείνο βράδυ βρέθηκε στο πλευρό τους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ότι με τις ευλογίες του και την καθοδήγησή του ξεπέρασαν τις δυσκολίες.

​Τα στελέχη της κοινότητας συνεχάρη και ο Μητροπολίτης Πιτσβούργου Σάββας διαμέσου ανοικτής ακροάσεως.

​Η πυρκαγιά, όπως είχε γράψει ο γράφων, εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουλίου 2015 στις 9:30 μ.μ. στο ιερό του ναού και στις μάχες με τις φλόγες ρίχθηκαν δεκάδες πυροσβέστες και είκοσι περίπου πυροσβεστικά οχήματα και κατάφεραν μετά από μισή περίπου ώρα να την θέσουν υπό έλεγχο.

​Οι πυροσβέστες κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες, περιόρισαν την φωτιά στο ιερό και προστατεύτηκε ο ναός και τα στασίδια. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών προκλήθηκαν από το νερό που έριχναν οι αντλίες και από τα τζάμια που χρειάστηκε να σπάσουν για να μπορέσει να φτάσει σε όλα τα σημεία το νερό.

​Κατάφεραν επίσης να σώσουν τα λείψανα του Αγίου Νικολάου και ως εκ θαύματος σώθηκε στο ακέραιο και η εικόνα του Αγίου Νικολάου, η οποία υπήρχε στο ιερό δίπλα στην Αγία Τράπεζα.

πηγή: anamniseis.net