Logo
Print this page

Συνεχής ροή Ελλήνων στη Νέα Ζηλανδία

Featured Συνεχής ροή Ελλήνων στη Νέα Ζηλανδία

Το έντονο ενδιαφέρον, αρκετών Ελλήνων, που επιδιώκουν να εγκατασταθούν μόνιμα, στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, Γιώργος Νεονάκης, στη συνένετυξη που παραχώρησε στο Ελληνικό πρόγραμμα του αυστραλιανού δικτύου SBS.

Σύμφωνα με τον κ. Νεονάκη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων, προς τη Νέα Ζηλανδία, που έχει επιφέρει αύξηση του συνολικού αριθμού σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Η διασπορά, εδώ, δεν είναι στα αρχικά νούμερα, που ήμασταν το ’80 και το ’90. Κατ’ αρχάς, απ’ το 1980 μέχρι το 1990, ήταν γύρω στους 8-10.000 Έλληνες στη Νέα Ζηλανδία. Έλληνες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς. Από το 1990, μέχρι και πριν από 4 χρόνια, ο αριθμός των Ελλήνων, μειωνόταν συνέχεια. Τα 4-5 τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια αύξηση του ελληνικού πληθυσμού, είτε ήταν Έλληνες που ήταν εδώ και παλιά και έχουν ξαναγυρίσει, ή νέοι Έλληνες, [λόγω] της κρίσης, πίσω στην πατρίδα μας,» είπε χαρακτηριστικά ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Ζηλανδία.

Ο κ. Νεονάκης, εκτιμά, ότι επί του παρόντος, οι Ελληνικής καταγωγής, κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, υπολογίζονται σε 10-12.000 άτομα, ενώ Έλληνες πολίτες, με το δικαίωμα του ελληνικού διαβατηρίου, είναι 3-4.000 άτομα.

Πάντως, μέχρι και σήμερα το ενδιαφέρον Ελλήνων, για μετοίκηση στη Νέα Ζηλανδία, παραμένει ζωηρό.

«Εδώ, μέσω προξενείου, δεν υπάρχει εβδομάδα, που να μη βρω 10-15 ηλεκτρονικές επιστολές, από άτομα από την Ελλάδα, απ’ όλη την Ελλάδα, που θέλουν να μεταναστεύσουν εδώ».

Ο κ. Νεονάκης, διευκρίνισε μάλιστα, ότι εσχάτως παρατηρείται μια έξαρση του φαινομένου. «Τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν έρθει 5 μαίες, απ’ ότι ξέρω εγώ».

Επιπρόσθετα, ανέφερε κι έναν παιδίατρο, που έχει έρθει από την Ελλάδα, πριν πέντε χρόνια, και έχει γίνει υπεύθυνος της παιδιατρικής κλινικής νοσοκομείου στο «κάτω νησί», της Νέας Ζηλανδίας.

πηγή: www.sbs.com.au

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design