Logo
Print this page

Μπλόκο του Ιλίρ Μέτα στην απαλλοτρίωση περιουσιών των Χειμαρριωτών

Featured Μπλόκο του Ιλίρ Μέτα στην απαλλοτρίωση περιουσιών των Χειμαρριωτών

«Σύγκρουση κορυφής» ξέσπασε στην Αλβανία, με τον πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα να μπλοκάρει ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, το οποίο θα επέτρεπε την απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών στην περιοχή της Χειμάρρας.

Ο επίμαχος νόμος, ο οποίος είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας και την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζεται τώρα από ειδική επιτροπή της Βουλής, ανέφερε ο Αnt1.

Αν και ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα επέστρεψε τον νόμο για το Κτηματολόγιο στη Βουλή ως αντισυνταγματικό, οι βουλευτές του Ράμα πιστεύουν ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε πρωθυπουργού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «ο κάθε ιδιώτης έχει όσα δικαιώματα του επιτρέπει το Κράτος κι όχι όσα θέλει εκείνος. Κι αν θέλει το Κράτος, δικαιούται να του αφαιρέσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Στις αρχές της εβδομάδας, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά» το θέμα. Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου για τις απαλλοτριώσεις, ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο της Αλβανίας για την ιδιωτική περιουσία.

«Στην ετήσια έκθεσή της για την Αλβανία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018 , η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, την απαλλοτρίωση και την αποζημίωση», τόνισε ο κ. Xαν.

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις ανησυχίες που εκφράζουν οι κύριοι βουλευτές όσον αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Αλβανία και οι υπηρεσίες της παρακολουθούν στενά τις σχετικές εξελίξεις ως προς αυτό το ζήτημα. Επίσης, δεδομένης της πολυπλοκότητας και της σημασίας του ζητήματος των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος την παροχή οικονομικής και τεχνικής συνδρομής στη χώρα, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Επιτροπή αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία στην προστασία των μειονοτήτων και παρακολουθεί το θέμα αυτό εκ του σύνεγγυς, μεταξύ άλλων όσον αφορά την τρέχουσα διαδικασία θέσπισης του παράγωγου δικαίου».

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design