Log in
A+ A A-

Μέγας είσαι V-Span!

Και ξανά. Και ξανά. Και ξανά. Τρίτη ανατροπή σε τέσσερα χρόνια. Τρίτη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ και τρίτη πρόκριση στον τελικό του φάιναλ-φορ. Ο Ολυμπιακός απλά αρνείται να χάσει.

Οι "ερυθρόλευκοι" γύρισαν το ματς από το -9 στα τελευταία λεπτά με τον Βασίλη Σπανούλη να σκοράρει 11 πόντους (είχε 2 ως τότε) και να συνεχίζει το αήττητο σερί του σε φάιναλ-φορ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη ήταν οι κορυφαίοι για τους Πειραιώτες, που βρήκαν τη λύση που έψαχναν στο κοντό σχήμα με τους τρεις γκαρντ και τους δύο φόργουορντ.

Η ΤΣΣΚΑ από την άλλη αποδείχτηκε ακόμη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων. Πλήρωσε τον "εγωισμό" (και την κακή εμφάνιση εντέλει του Τεόντοσιτς) και δεν βρήκε το αντίδοτο ούτε τώρα για να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ολυμπιακού.

Μαδρίτη, αποστολή: Στέφανος Τριαντάφυλλος

Η αντίδραση στο πρώτο δεκάλεπτο

Ο Ολυμπιακός επέλεξε να ξεκινήσει το παιχνίδι με μια διαφορετική λογική, θέλοντας να ελέγξει κατά κύριο λόγο το ρυθμό και να "παγώσει" το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ. Για αυτό και έπαιξε με "αλλαγές" στα pick-n-roll, περιορίζοντας τη δημιουργία των Ρώσων, που εν τέλει βρήκαν λύσεις μόνο όταν πέρασε στο παρκέ ο Νάντο Ντε Κολό για να κάνει το 15-9.

Οι Πειραιώτες κατάφεραν όμως να αντιδράσουν άμεσα. Με πρωταγωνιστή τον Πρίντεζη και τον Παπαπέτρου ισορρόπησαν πολύ νωρίς το παιχνίδι, ισοφάρισαν άμεσα και οδήγησαν την ομάδα τους στο -2 στο 10λεπτο (19-17). Ο Πρίντεζης πέτυχε 6 προσωπικούς πόντους απέναντι σε Βοροντσέβιτς και Κριάπα, κερδίζοντας παράλληλα και τρία φάουλ στην προσπάθεια του να παίξει με πλάτη στο καλάθι.

Η αποκάλυψη, ωστόσο, δεν ήταν άλλη από τον νεαρό Ιωάννη Παπαπέτρου που κοίταξε στα μάτια τον Αντρέι Κιριλένκο, εκτέλεσε αποτελεσματικά όταν του ήρθε η μπάλα και άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε στο 2ο λεπτό όταν χρεώθηκε με 2ο φάουλ ο Τρεμέλ Ντάρντεν. Πέτυχε μάλιστα το ένα από τα δύο τρίποντα στη λήξη των 24'' (το άλλο ο Λαφαγιέτ) που έδωσαν σημαντική (ψυχολογική και όχι μόνο) ώθηση στην ομάδα του σ' αυτό το κλειστό πρώτο ημίχρονο.

Πιο... Ολυμπιακός στο δεύτερο δεκάλεπτο

Η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να βρει ρυθμό και σκορ χάρις στον Άαρον Τζάκσον. Ο Αμερικανός γκαρντ νίκησε στις προσωπικές μονομαχίες τον Κώστα Σλούκα και έφερε την ομάδα του ξανά μπροστά στο σκορ με ένα μικρό προβάδισμα. Οι "ερυθρόλευκοι", ωστόσο, κατάφεραν μετά την ολιγωρία στις πρώτες φάσεις του δεκαλέπτου να βρουν ξανά το καλό τους αμυντικό πρόσωπο.

Κατέφυγαν στην αγαπημένη τους αμυντική τακτική, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο επιθετικοί, πιο πιεστικοί και πιο σκληροί. Και αυτό βγήκε και στην επίθεση: οι "ερυθρόλευκοι" κυριάρχησαν στις κατοχές (5 επιθετικά ριμπάουντ στο 10λεπτο), πήραν τις διεκδικούμενες μπάλες και έφτασαν μέχρι το καλάθι, σκοράροντας περισσότερους πόντος μέσα από τη ρακέτα, έναντι των αντιπάλων τους.

Έτσι κατάφεραν να καλύψουν την δυστοκία του Βασίλη Σπανούλη, που είχε πρόβλημα απέναντι στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ με αλλαγές. Τα σουτ που επιχείρησε δεν βρήκαν στόχο (0/8) και κατάφερε να σκοράρει μόνο με βολές στο πρώτο 20λεπτο.

Τελικά και το δεύτερο δεκάλεπτο αποδείχτηκε αρκετά κλειστό με την ΤΣΣΚΑ να πηγαίνει στα αποδυτήρια με ένα ισχνό προβάδισμα (36-35). Σ' αυτό το διάστημα των τελευταίων λεπτών οι δύο προπονητές προσπάθησαν να αλλάξουν τον ρυθμό του αγώνα με διαφορετικούς τρόπους. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με την άμυνα ζώνης 1-3-1 που μπέρδεψε αρχικά τον αντίπαλο και ο Δημήτρης Ιτούδης παίζοντας με χαμηλό σχήμα και τον Βοροντσέβιτς στη θέση "5".

Το παιχνίδι των κατοχών

Το δίδυμο Τζάκσον-ΝτεΚολό συνέχισε το έργο του από το πρώτο ημίχρονο και από τις πρώτες φάσεις έφερε ξανά την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη μπροστά στο σκορ (45-39). Η ΤΣΣΚΑ με τον Καούν στο "5" και τον Κιριλένκο στο "3" είχε καταφέρει να σκεπάσει τα καλάθια και να πληρώσει τον Ολυμπιακό με το ίδιο νόμισμα.

Οι "ερυθρόλευκοι" ωστόσο κατάφεραν να αντιδράσουν. Και το έκαναν πρώτα κερδίζοντας τη μάχη των ριμπάουντ. Σ' αυτή την περίοδο οι Πειραιώτες πήραν 9 επιθετικά ριμπάουντ και κατάφεραν να ελέγξουν ξανά το παιχνίδι, μέσω των κατοχών, έστω κι αν δεν μετέτρεπαν με συνέπεια αυτές τις δεύτερες ευκαιρίες σε πόντους.

Ο Βασίλης Σπανούλης παρέμεινε άστοχος, αλλά παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Πρίντεζη, βρήκε ξανά τον τρόπο να μειώσει τη διαφορά. Η επιστροφή του Τζάκσον ωστόσο και το καλάθι του Μίλος Τεόντοσιτς στην τελευταία επίθεση έδωσαν ένα προβάδισμα 4 πόντων στην ΤΣΣΚΑ (51-47).

Το -9 και η ανατροπή

Η ΤΣΣΚΑ φάνηκε να ελέγχει το παιχνίδι στο 4ο δεκάλεπτο και βρέθηκε να προηγείται -δύο φορές μάλιστα- με 9 πόντους (61-52 και 63-54). Πριν αρχίσει η (νέα) επική ανατροπή του Ολυμπιακού, που έχει εξελιχθεί σε "εφιάλτη" για τις άλλες ομάδες στα φάιναλ-φορ.

Το κοντό σχήμα με τους τρεις γκαρντ (Μάντζαρης-Σπανούλης-Σλούκας) και τους δύο φόργουορντ (Πριντεζη και Πέτγουεϊ) ουσιαστικά άλλαξε τη ροή του αγώνα. Με αλλαγές σε όλα τα σκριν και ομηρικές μάχες μες στη ρακέτα οι "ερυθρόλευκοι" σταμάτησαν την ΤΣΣΚΑ και στην επίθεση έβαλαν το ένα μεγάλο σουτ, μετά το άλλο.

Ο Βασίλης Σπανούλης δηλαδή, που είχε 0/11 σουτ ως το τρίτο δεκάλεπτο και μέτρησε 4/4 στα τελευταία λεπτά για να "καθαρίσει" το ματς. Το πρώτο του μάλιστα ήταν αυτό που έδωσε το σύνθημα για να γίνει το 63-57 και αμέσως μετά το 63-59 από τις βολές του Σλούκα. Ο ίδιος παίκτης μείωσε και πάλι στους 2 με λέι-απ στον αιφνιδιασμό για το 63-61, για να δώσει το προβάδισμα (για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο) ο Βασίλης Σπανούλης με δεύτερο τρίποντο στο 1.58'.

Στο 1.30' συνεχίζει το κρεσέντο του και σκοράρει ένα απίθανο δίδυμο (63-66) κι ενώ αρχικά φάνηκε ότι ο Βοροντσέβιτς τον είχε σταματήσει. Ο Χάινς με 1/2 βολές μειώνει σε 64-66, ο Πρίντεζης αστοχεί και ο Ουίμς ισοφαρίζει στα 31'' σε 66-66.

Για να φτάσουμε και πάλι στην κρίσιμη φάση, στην οποία ο Σπανούλης ροκανίζει το χρόνο κάνει το αγαπημένο του δεξί back-step σουτ και γράφει το 66-69 στα 10''. Η λογική απόφαση ήταν το φάουλ στον ΝτεΚολό που ευστόχησε σε δύο βολές (68-69). Ακολουθεί το φάουλ στα 7'' στον Σλούκα, οι 1/2 βολές και η επίθεση της ΤΣΣΚΑ που δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να σφραγιστεί μια ακόμη επική ανατροπή και μια ακόμη ιστορική πρόκριση για τον Ολυμπιακό (68-70), που απλά αρνείται να τα παρατήσει.

Sport24