Log in
A+ A A-

Φενερ - Παναθηναϊκός 82 - 75

Η έλλειψη δυνάμεων και λύσεων στο τελευταίο δεκάλεπτο αποδείχθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα του Top 16 της Euroleague. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς ξεκίνησε με απογοητευτικό τρόπο το παιχνίδι απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (14-0 στο 4'), αλλά στη διάρκεια της αναμέτρησης βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει και να προηγηθεί (56-58 στο 28'), αν και στερήθηκε των υπηρεσιών του Δημήτρη Διαμαντίδη στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο αρχηγός του "τριφυλλιού" αποχώρησε από το παρκέ στη διάρκεια του δεύτερου δεκαλέπτου και δεν ξαναπέρασε στο παρκέ, με το ιατρικό δελτίο να κάνει λόγο για ενοχλήσεις (ένιωσε ένα τσίμπημα) στον προσαγωγό. Παρόλ' αυτά, οι "πράσινοι" αντέδρασαν και παίρνοντας βοήθειες από τον Νίκο Παππά πάλεψαν μέχρι το τέλος της αναμέτρησης για τη νίκη.

Από τη στιγμή όμως που έμειναν από δυνάμεις, η Φενέρμπαχτσε βρήκε την ευκαιρία να ξεφύγει στο σκορ και χάρη στους Μπόμπι Ντίξον, Πέρο Άντιτς και Έκπε Ούντο να φτάσει εν τέλει στην επικράτηση με 82-75.

Πρώτοι σκόρερ των νικητών ήταν οι Έκπε Ούντο (16π.) και Λουίτζι Ντατόμε (15π.), με τον Παναθηναϊκό να έχει για κορυφαίους επιθετικά τους Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (14π.) και Τζέιμς Γκιστ (14π.).

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Ο αγώνας
Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Βλέπετε, οι "πράσινοι" χρειάστηκαν 4'40'' μέχρι να σημειώσουν το πρώτο τους καλάθι (τρίποντο από τον Τζέιμς Γκιστ), με τη Φενέρμπαχτσε να εκμεταλλεύεται την περίσταση στο έπακρο. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν εντυπωσιακοί, είχαν 4/4 δίποντα στις πρώτες επιθέσεις και με τον Λουίτζι Ντατόμε να είναι σε τρομερή κατάσταση, δεν άργησαν να φτάσουν στο 14-0.

Το περιφερειακό σουτ του Τζέιμς Γκιστ "έσπασε το ρόδι" για το "τριφύλλι", το οποίο όμως είχε πολλά ακόμη θέματα προς επίλυση μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Η άμυνα ήταν απούσα, τα ριμπάουντ κατέληγαν ως επί το πλείστον σε τουρκικά χέρια. Κάπως έτσι η διαφορά έπεσε μόνο προς στιγμήν σε μονοψήφια επίπεδα (19-11 στο 7'07''), με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να ηγείται της προσπάθειας σκοράροντας σε τέσσερις διαδοχικές επιθέσεις του Παναθηναϊκού.\

Τα τρίποντα σήμαναν την αντεπίθεση

Εν τούτοις, η διαφορά έμεινε πάνω από τους δέκα πόντους, μέχρις ότου ο Βλάντο Γιάνκοβιτς σκοράρει από τη γωνία για τρεις στο φινάλε της πρώτης περιόδου (28-18), για να δώσει το έναυσμα της σταδιακής αντεπίθεσης από την πλευρά της ελληνικής ομάδας.

Το καλάθι του 25χρονου φόργουορντ λειτούργησε ευεργετικά αφού η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με τους παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς να βρίσκουν δις τον στόχο από τα 6μ75, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ βλέποντας τη διαφορά να έχει πέσει στο +7 (31-24) για την ομάδα του στο 13'15''. Η "πράσινη" αντίδραση δεν θα έμενε εκεί αφού η συνέχεια ήταν ανάλογη.

Με κύριο επιθετικό εκφραστή τον Σάσα Πάβλοβιτς και τον Όγκνιεν Κούζμιτς να δίνει λύσεις στο πίσω μέρος του παρκέ, ο Παναθηναϊκός "ροκάνισε" ακόμη περισσότερο τη διαφορά, για να πάει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα όντας πίσω στο σκορ με μόλις τρεις πόντους (46-43). Η οξυδέρκεια του Δημήτρη Διαμαντίδη (5 ασίστ) και οι πόντοι που ήρθαν από τους Βλάντο Γιάνκοβιτς και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα έδιναν προς στιγμήν τη λύση στο "τριφύλλι", που καλούταν όμως να διαχειριστεί πολλά περισσότερα προβλήματα εν όψει της επανάληψης.

Από τη μία ήταν το πρόβλημα τραυματισμού του αρχηγού του (σ.σ.: δεν ξαναπέρασε στο παρκέ), από την άλλη η υπεροχή του Γιαν Βέσελι κοντά στα δύο καλάθια, αλλά και η κάκιστη εμφάνιση των Νικ Καλάθη και Τζέιμς Φελντέιν στο πρώτο μισό.

Το προβάδισμα χάθηκε άμεσα

Άπαξ και ξεκίνησε η τρίτη περίοδος, ήρθε ένας ακόμη "πονοκέφαλος" για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, τα τρία φάουλ των Νικ Καλάθη, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Τζέιμς Γκιστ που περιόριζαν ακόμη περισσότερο το ροτέισον. Παρόλ' αυτά, οι "πράσινοι" βελτιώθηκαν αισθητά στο πίσω μέρος του παρκέ, την ώρα που είδαν τον Νίκο Παππά να έρχεται από τον πάγκο και με δύο προσωπικά καλάθια, να φέρνει το παιχνίδι στα ίσια, πριν ο Σάσα Πάβλοβιτς δώσει το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό για πρώτη και τελευταία φορά (56-58) με 1'39'' να μένουν στο τρίτο δεκάλεπτο.

Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα της περιόδου όμως, η Φενέρμπαχτσε "έτρεξε" ένα μικρό σερί 6-0, για να επανακτήσει τα ηνία της αναμέτρησης (62-58) και να παραμένει ένα βήμα μπροστά από τον Παναθηναϊκό.

Καλός πίσω, κάκιστος μπροστά

Η επιθετική δυστοκία του "τριφυλλιού" στην τελευταία περίοδο ήταν αυτή που καθόρισε εν πολλοίς την πορεία του αγώνα. Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς ήταν μεν εξαιρετικοί στο πίσω μέρος του παρκέ, κάνοντας υπερπροσπάθεια, αλλά όσο δεν έβρισκαν τον δρόμο προς το καλάθι ήταν αδύνατο να πλησιάσουν στο σκορ περισσότερο από το -3 (64-61 στο 31'38'') που διαμορφώθηκε με ένα "τρελό" τρίποντο του Νικ Καλάθη στην εκπνοή της επίθεσης.

Βλέπετε, οι "πράσινοι" σκόραραν μόνο (!) με βολές στα επόμενα 6'13'', μέχρις ότου δηλαδή ο ομογενής γκαρντ κλέψει την μπάλα από τον Μπόμπι Ντίξον και σερβίρει έτοιμο καλάθι στον Τζέιμς Γκιστ, για το 75-72 στο 36'51''.

Ο Άντιτς "υπέγραψε" την "πράσινη" ήττα

Αυτό ήταν! Από εκεί κι έπειτα, ο Παναθηναϊκός έμεινε -μοιραία- από δυνάμεις και λύσεις, με τη Φενέρμπαχτσε να σκοράρει αποκλειστικά μέσα από ατομικές ενέργειες. Κι αυτός που έκανε τη διαφορά "σκοτώνοντας" το "τριφύλλι" ήταν ένας πρώην "ερυθρόλευκος". Ο Πέρο Άντιτς ευστόχησε πίσω από τα 6μ75 με 1'08'' να μένουν στο παιχνίδι, για να διαμορφώσει το +10 (82-72) υπέρ της ομάδας του, που πλέον ενδιαφερόταν για την τελική διαφορά της νίκης.

Ο Τζέιμς Γκιστ σκόραρε για τρεις στα 53'' με το -7 (82-75) που προέκυψε να είναι η διαφορά με την οποία ηττήθηκε το "τριφύλλι" στην Ulker Sports Arena, αν και θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο, αν ο Τζέιμς Φελντέιν ευστοχούσε στο τελευταίο σουτ του αγώνα από τη γωνία.

Τα δεκάλεπτα: 28-18, 46-43, 62-58, 82-75.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 2, Ούντο 16 (8/11 δίπ., 7 ριμπ.), Άντιτς 12 (3), Μπογκντάντοβιτς 12 (2), Σλούκας 4 (0/3 δίπ., 0/3 τρίπ., 4/4 βολ.), Βέσελι 12 (6 ριμπ.), Κάλινιτς, Ντίξον 9 (1/5 τρίπ.), Ντατόμε 15 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Γιάνκοβιτς 8 (2), Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 14 (5/7 δίπ., 6 ριμπ.), Παππάς 6, Φελντέιν (0/2 δίπ., 0/5 τρίπ.), Διαμαντίδης 5 (1), Γκιστ 14 (3), Καλάθης 9 (1 τρίπ., 6 λαθ.), Κούζμιτς 3.

Sport24