Log in
A+ A A-

Η επόμενη μέρα του Παπαγιάννη

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων στον Βόλο με την Εθνική Ελλάδας, ο Γιώργος Παπαγιάννης έμπαινε για τα καλά στο στόχαστρο των scouts και των παραγόντων του ΝΒΑ. Τον γνώριζαν, τον είχαν δει επί αμερικανικού εδάφους, όμως σε εκείνο το τουρνουά ο Ελληνας center ήταν κυρίαρχος και απέδειξε ότι μπορεί να παίξει σπουδαίο μπάσκετ. Στον Παναθηναϊκό ο coach Djordjevic δεν τον πίστεψε ανάλογα.

Οι πράσινοι απέκτησαν τον άοσμο, άπειρο, άγουρο Ognjen Kuzmic, έβαλαν τον "Big Papa" στο περιθώριο και κάπως έτσι η εξέλιξη που όλοι περίμεναν από εκείνον, δεν ήρθε ποτέ στη διάρκεια της σεζόν. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και η ανάληψή της από τον Αργύρη Πεδουλάκη διαφοροποίησε τα δεδομένα, ο Παπαγιάννης μπήκε στο rotation και είχε μάλιστα και σημαντικό ρόλο, τελείωσε καλά τη χρονιά και τα ξημερώματα άκουσε τους Suns να τον επιλέγουν στο νούμερο 13 του Draft για λογαριασμό των Kings. Ήταν η στιγμή της προσωπικής του δικαίωσης, η στιγμή που πρέπει να προβληματίσει αυτούς που δεν πίστεψαν στις δυνατότητές του.

Ο Παπαγιάννης κράτησε το όνομά του στο Draft, διότι έκανε εξαιρετικά workouts και ήξερε ότι μπορεί να βρεθεί ψηλά. Είχε υπόσχεση από τους Boston Celtics, όμως δεν χρειάστηκε να κατρακυλήσει τόσο, ώστε να πέσει στην αγκαλιά τους. Οι Kings έδωσαν το νούμερο 8, πήραν το νούμερο 13 και ζήτησαν από τους Suns να επιλέξουν τον Έλληνα ψηλό που θα πάει άμεσα στο Sacramento για να υπογράψει το συμβόλαιό του και να γίνει και επίσημα μέλος του franchise.

Ναι, ο "Big Papa" θα παίξει στο ΝΒΑ τη σεζόν 2016-2017. Το θέλει και ο ίδιος. Το δήλωσε αμέσως μετά την επιλογή του. Λίγη ώρα μετά, ο Vlade Divac παραδέχθηκε πως το buyout που έχει ο Παπαγιάννης στο συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια των Kings να τον εντάξουν ΑΜΕΣΑ στο δυναμικό τους, ώστε να μπορέσει να παίξει στα Summer Leagues, να αντιμετωπίσει τους συνομήλικούς του και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε αυτό το επίπεδο πριν μετακομίσει μόνιμα στις ΗΠΑ για το training camp.

Ο Παπαγιάννης είναι ξεκάθαρα "NBA material". Και δεν είναι project, αλλά ένας νεαρός ψηλός που έχει δείξει τι μπορεί να κάνει, ακόμη και στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Divac και Stojakovic είχαν εύκολη αποστολή στη συγκέντρωση πληροφοριών για εκείνον και θεωρούν πως το ρίσκο είναι μικρό. Ο Κώστας Κουφός θα είναι ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ για το ρόλο του δασκάλου, θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της καριέρας του, να μάθει τα μονοπάτια του ΝΒΑ, να αποφύγει τις "σκοτεινές γωνίες", να δουλέψει με το κεφάλι χαμηλά και σταδιακά να καθιερωθεί στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Ο ανταγωνισμός, βέβαια, θα είναι μεγάλος για τον Παπαγιάννη, που εκτός από τον Κουφό, θα έχει να παλέψει με τον "πολύ" DeMarcus Cousins (εκτός κι αν αποχαιρετήσει πριν την έναρξη της σεζόν ως μέρος κάποιου trade), αλλά και με τον Willie Cauley-Stein που οι Kings επέλεξαν πέρυσι στο νούμερο 6 και προφανώς θέλουν να στηρίξουν. Αν θεωρήσουμε ότι ο Cousins θα παίζει και την ερχόμενη σεζόν ως power forward, με τον Cauley-Stein να κατεβαίνει επίσης στο τέσσερα, τότε το δίδυμο των center ενδέχεται να είναι ελληνικό, Κουφός με back-up τον Παπαγιάννη. Είναι δεδομένο ότι αντίθετα με όσα έγιναν στην περίπτωση του Αντετοκούνμπο, θα δούμε τον Ελληνα center να έχει περάσματα και από την D-League, ώστε να παίρνει χρόνο συμμετοχής και να δουλεύει στον τομέα της ψυχολογίας, αντί να μένει στο βάθος του πάγκου. Λογικό. Κανείς δεν περιμένει από εκείνον να συνεισφέρει άμεσα, τουλάχιστον όχι σε υψηλό επίπεδο.

Αν έμενε για ακόμη μία σεζόν στον Παναθηναϊκό, ο Παπαγιάννης θα ωρίμαζε αρκετά. Ο Αργύρης Πεδουλάκης, άλλωστε, ξέρει να δουλεύει σωστά με τους νεαρούς και θα τον χρησιμοποιούσε πολύ. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, ο νεαρός ψηλός θα ιδρώσει ατομικά, θα έχει ανθρώπους που θα ασχολούνται αποκλειστικά μαζί του, θα ακολουθήσει ένα εντελώς διαφορετικό μονοπάτι για να "φτιάξει" το κορμί και το παιχνίδι του. Δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσει κανείς κάτι περισσότερο, ώστε να πείσει πως το ΝΒΑ είναι η σωστή επιλογή. Ακόμη κι αν, όπως περιμένουμε, τον δούμε να παίζει λίγο στη διάρκεια της rookie σεζόν του.

Στις δυο πρώτες χρονιές του στο ΝΒΑ, ο Παπαγιάννης θα εισπράξει 1.835.200 και 1.917.800 δολάρια αντίστοιχα και αν όλα πάνε καλά για εκείνον, θα παίξει και μια τρίτη χρονιά για 2.000.400 δολάρια πριν διεκδικήσει το πρώτο του καλό συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2019. Ενδεχομένως τα ποσά να αυξηθούν ελάχιστα, κάτι που δεν θα γνωρίζουμε μέχρι να γίνει επίσημο το salary cap που θα εκτοξευθεί φέτος από τα 72 στα 94 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα που αναφέρουμε είναι μεικτά και όχι αυτά που θα... μείνουν στην τσέπη του.

Ο Παπαγιάννης δεν θα επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα. Θα ταξιδέψει στο Sacramento για να συναντήσει τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργάζεται από τον επόμενο μήνα, θα υπογράψει το συμβόλαιό του (που θα είναι εγγυημένο για τα δυο πρώτα χρόνια) και θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους του Τύπου. Θα δει τις εγκαταστάσεις των Kings, την πόλη στην οποία θα μένει στο εξής και στη συνέχεια θα γυρίσει στην πατρίδα για να μαζέψει τα πράγματά του και να προετοιμαστεί για το Summer League. Εκεί θα τον δούμε για πρώτη φορά με τη φανέλα των Sacramento Kings, με την ελπίδα να κάνει εμφανίσεις που θα πείσουν την ομάδα και το προπονητικό team να τον αντιμετωπίσει όπως αντιμετώπισαν οι Milwaukee Bucks τον Αντετοκούνμπο.

Sport24