Log in
A+ A A-

Σε ΗΠΑ - Μεξικό - Καναδά το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026

Η κοινή υποψηφιότητα των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά επικράτησε εκείνης του Μαρόκου και επιλέχθηκε από το κογκρέσο της FIFA να φιλοξενήσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026. Η υποψηφιότητα των τριών χωρών της CONMEBOL συγκέντρωσε 134 ψήφους, ενώ εκείνη της αφρικανικής χώρας 65 και υπήρξε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

 

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα Μουντιάλ θα διοργανωθεί τρεις χώρες (η μοναδική συνδιοργάνωση του παρελθόντος ήταν αυτή του 2002, σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα), αν και το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων θα γίνει στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν φιλοξενήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Το Μεξικό θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υποδεχθεί το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γενονός για τρίτη φορά, αφού είχε διοργανώσει τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1970 και του 1986, ενώ ο Καναδάς γίνεται για πρώτη φορά οικοδεσπότης.

Το Μουντιάλ του 2026 είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί με 48 ομάδες, αν και υπάρχει σε εκκρεμότητα το αίτημα κάποιων εθνικών ομοσπονδιών να ισχύσει η αύξηση από τη διοργάνωση του Κατάρ, το 2022. Από τους 80 αγώνες που προβλέπονται με το νέο format, οι 60 θα γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, 10 στο Μεξικό και 10 στον Καναδά. Ο τελικός θα φιλοξενηθεί στο «MetLife Stadium» του Νιου Τζέρσεϊ, έδρα των ομάδων Νιου Γιορκ Τζάιαντς και Νιου Γιορκ Τζετς του NFL.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ