Log in
A+ A A-

Νίκησε την Λετονία και περιμένει

Η Ελλάδα έκανε το χρέος της, νίκησε (έστω με άγχος) 1-0 την Λετονία στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (το γκολ ο Σαλπιγγίδης στο 58') και συνεχίζει την πορεία της προς την τελική φάση του Mundial του 2014. Ωστόσο, αυτή τη φορά η Σλοβακία δεν έκανε «δώρο» στην Εθνική και ηττήθηκε 2-1 μέσα στη Ζίλινα από την Βοσνία, αν και προηγήθηκε με 1-0.

 Ετσι, Ελλάδα και Βοσνία συνεχίζουν μαζί στην κορυφή με 19 βαθμούς, με τους Βόσνιους να υπερισχύουν λόγω της συνολικής διαφοράς τερμάτων. Οι Σλοβάκοι έμεναν στους 12, κάτι που σημαίνει ότι δύο αγώνες πριν την ολοκλήρωση του 7ου προκριματικού ομίλου, η Ελλάδα εξασφάλισε και μαθηματικά τη δεύτερη θέση (θα είναι σαφώς μέσα στους 8 από τους 9 «καλύτερους» δεύτερους) και την παρουσία της στα μπαράζ.

Οσο για την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση; Θα πρέπει στα δύο τελευταία ματς, η Ελλάδα να νικήσει Σλοβακία (11/10) και Λιχτενστάιν (15/10) στο Φάληρο και η Βοσνία να έχει απώλεια βαθμών είτε εντός με το Λιχτενστάιν είτε εκτός με την Λιθουανία. Σενάριο πάρα πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.

Πλήγμα για την εθνική η αποβολή του Κατσουράνη στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημιχρόνου (με 2η κίτρινη κάρτα), η οποία του στερεί την παρουσία στον αγώνα με την Σλοβακία.

Η εθνική μπήκε με τη... φόρα του δεύτερου ημιχρόνου του Βαντούζ στο γήπεδο. Το 4-2-3-1 του Σάντος είχε ως νέα πρόσωπα στην 11άδα τους Τζαβέλλα, Σαμαρά, Νίνη και Σαλπιγγίδη σε σχέση με την αναμέτρηση του Λιχτενστάιν (οι τρεις τελευταίοι πίσω από τον Μήτρογλου).

Η ελληνική πίεση ήταν έντονη, οι μεγάλες ευκαιρίες πολλές (5', 14', 32' Μήτρογλου, 9' Σαλπιγγίδης, 19' Σαμαράς) αλλά το γκολ δεν έρχονταν απέναντι στους Λετονούς. Η αριστερή πλευρά με Τζαβέλλα, Σαμαρά και τον Νίνη να συγκλίνει, λειτουργούσε άψογα και οι Λετονοί (με 4-5-1 και τον Βερπακόφσκις στην κορυφή) αμύνονταν μαζικά. Μετά το 30' ο ρυθμός της Ελλάδας έπεσε λίγο, αλλά όχι η κυριαρχία της, απέναντι στους φιλοξενούμενους που απείλησαν για πρώτη φορά στο 42' με τον Βερπακόφσκις.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα διατήρησε τον έλεγχο, όμως δεν είχε το ρυθμό και τις ευκαιρίες του πρώτου ημιχρόνου. Οι Λετονοί βελτίωσαν τη δεξιά πλευρά της άμυνάς τους και η Εθνική δεν απειλούσε, την ώρα που τα μαντάτα της ολικής ανατροπής των Βόσνιων έρχονταν. Τελικά η λύτρωση ήρθε στο 58' με το ωραίο γκολ του Σαλπιγγίδη από ασίστ του Σαμαρά.

Μετά το 1-0 η Ελλάδα έδειξε να επαναπαύεται στο προβάδισμα, δεν ήταν το ίδιο επιθετική και η Λετονία σιγά-σιγά προσπάθησε να ισορροπήσει και είχε δύο πολύ καλές ευκαιρίες με τους Μπούλιβιτς (68') και Λάιζανς (71'). Τελικά το σκορ δεν άλλαξε, καθώς και η ελληνικές ευκαιρίες των Καραγκούνη (89') και Μήτρογλου (90') δεν αξιοποιήθηκαν.

Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν με 10 παίκτες τον αγώνα, λόγω αποβολής του Ρούγκινς στο 86' και του Κατσουράνη στις καθυστερήσεις.

ΣΚΟΡΕΡΣ: 58' Σαλπιγγίδης

ΔΟΚΑΡΙ: 90'+2' Τοροσίδης

ΔΙΑΙΗΤΗΣ: Κρίστιν Γιάκομπσον (Ισλανδία)

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 90'+3' Κατσουράνης - 86' Ρούγκινς

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 86' Κατσουράνης - 60' Βερπακόφσκις

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας (74' Καραγκούνης), Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κατσουράνης, Μανιάτης, Νίνης, Σαλπιγγίδης (64' Χριστοδουλόπουλος), Σαμαράς (88' Φετφατζίδης), Μήτρογλου.

ΛΕΤΟΝΙΑ: Κολίνκο, Γκάμποβς, Μαξιμένκο, Μπουλβίτις, Γκορκς, Λάζντινς (61' Σινέλνικοβς), Λάιζανς, Ρούγκινς, Ζιούζινς (68' Καρασάουσκς), Τσάουνα, Βερπακόφσκις (79' Ράκελς).

ΣΚΑΪ