Log in
A+ A A-

Σκωτία: Το επιχειρηματικό λόμπι λέει "όχι" στην ανεξαρτησία

"Όχι" στην επικείμενη ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας είπαν περισσότεροι από 100 επικεφαλής επιχειρήσεων της χώρας, στέλνοντας μήνυμα πως ένα ξεχωριστό κράτος δεν θα είναι τόσο ελκυστικό για επενδύσεις.

"Ως δημιουργοί θέσεων εργασίας, έχουμε εξετάσει προσεκτικά τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές.  Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν είναι προς το επιχειρηματικό συμφέρον η ανεξαρτησία", τονίζουν οι επιχειρηματίες, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για επιμέρους οικονομικά θέματα, όπως το νόμισμα, η φορολογία, οι συντάξεις και η ένταξη στην Ε.Ε.

Η ένωση της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο διήρκησε 307 χρόνια και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο.  Στις 18 του ίδιου μήνα, θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα το οποίο και θα καθορίσει κατά πόσον η χώρα θα αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο ή θα παραμείνει στους κόλπους του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρά το γεγονός ότι η Σκωτία, ως κράτος, δεν θα καταμετρά περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, η γεωγραφική της θέση θεωρείται "κλειδί", καθώς είναι στρατηγικής σημασίας για τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας.