Log in
A+ A A-

«Διαζύγιο» ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπουν οι ξένοι οίκοι

Στην εκτίμηση ότι η ευρωζώνη είναι πιθανό να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον προς το παρόν, προχωρά η HSBC σε ανάλυσή της για τα πιθανά αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η Citigroup σε note που εξέδωσε προς τους πελάτες της, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει αβέβαιη.

 

ΗSBC: Η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει μόνη

Όπως αναφέρει η HSBC, την επόμενη εβδομάδα το Eurogroup συναντάται σε μια προσπάθεια να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να έχει περάσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης από 9 έως 12 δισ. ευρώ.

Το κεντρικό ερώτημα αφορά το ΔΝΤ και το αν θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το βασικό αγκάθι παραμένει η ελάφρυνση χρέους, καθώς η λύση που προτάθηκε από το Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν δείχνει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -και σύμφωνα με την εκτίμηση της HSBC- δεν θα αρκέσει για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο οίκος, η ευρωζώνη ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τουλάχιστον για την ώρα.

Ο οίκος επικαλείται τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τις οποίες τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα ολοκληρωθούν στις 24 Μαΐου αλλά θα είναι έτοιμος ένας χάρτης για μείωση των πληρωμών της Αθήνας, με στόχο να πειστεί το ΔΝΤ να διατηρήσει τον ρόλο του στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η HSBC, εάν το ΔΝΤ επιμείνει στις κατευθυντήριες γραμμές του και η ευρωζώνη δεν θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους έως το 2018 που διαρκεί το πρόγραμμα, τότε ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια ανακοίνωση από το ΔΝΤ, που θα αναφέρεται στην πιθανότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν υπάρχει περισσότερη σαφήνεια για τα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι μια θετική δήλωση από το ΔΝΤ θα μπορούσε να αρκεί στη Γερμανία, για να δώσει το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Citi: Αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο

Αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup.

Σε note προς τους πελάτες της, η Citi αναφέρεται στο χθεσινό άρθρο της Wall Street Journal και την πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία υποβλήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, με το Ταμείο να ζητά η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την Ευρωζώνη μέχρι το 2040.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Citi, αξιωματούχος της Ε.Ε ανέφερε ότι μια πολιτική συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους «είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι μακριά» στην συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αν και είναι πολύ επιθυμητή, «παραμένει αβέβαιη».

Η Citi αναφέρεται και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ότι δεν είναι βέβαιο ότι η συμφωνία για το χρέος θα επιτευχθεί στις 24 Μαΐου, αν και εξετάζεται μία λύση για την συμμετοχή του Ταμείου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέους πηγαίνει πολύ πιο μακριά από ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν και πιθανότατα αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις της ελάφρυνσης του χρέους με το ΔΝΤ.

«Αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για το χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, και θα υπάρξουν μόνο ορισμένες άτυπες δεσμεύσεις. Έτσι, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει αβέβαιη προς το παρόν», αναφέρει στο note η Citi.

Σύμφωνα με τον οίκο, ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως η μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των ANFAs και του προγράμματος SMP, ή η αντικατάσταση κάποιων δανείων ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση του ΕSM, θα μπορούσαν να συμφωνηθούν και αυτό θα αποτελέσει μία αρκετά θετική έκβαση του Eurogroup.

thetoc.gr