Log in
A+ A A-

Φρένο Ντράγκι στα ελληνικά ομόλογα αν δεν επιλυθεί το χρέος

Φρένο σε κάθε συζήτηση για άμεση ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έβαλε ο Μάριο Ντράγκι και συνέδεσε την προοπτική με τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για το χρέος αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΚΤ και αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και παρατήρησε πως η ΕΚΤ έχει εκφράσει ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο είπε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά έως τότε είναι πρόωρο να συζητήσουμε για την αγορά ομολόγων.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζονται. Η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους. Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες» ανέφερε.

H EKT για πρώτη φορά από το 2010 θα προχωρήσει σε έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθώς καθώς μέχρι τώρα υιοθετούσε την έκθεση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Έκθεση αυτή της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει τη δέσμη εκείνη των μέτρων που έχει ετοιμάσει ο ESM για μια βραχυπρόθεσμη λύση για το ελληνικό χρέος και η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνεννόησης των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ.

Αμετάβλητα τα επιτόκια- πιθανή συνέχιση ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος Μαρτίου

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4% ενώ όπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου το Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τι θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση μετά το τέλος Μαρτίου.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επωφεληθεί το Δεκέμβριο από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες θα φτάνουν ως το 2019.

Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένονται πρόσθετες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

thetoc.gr