Logo
Print this page

Το απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν για το χρέος - Τα δυο σενάρια

Πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί η Ελλάδα ακόμα και με βάση το βασικό σενάριο που έχει καταρτίσει το τμήμα οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το πρακτορείο αποκαλύπτει στοιχεία από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ελληνικού χρέους που διενεργήθηκε από την Κομισιόν. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του και φέρει την ημερομηνία 16 Ιουνίου, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο βασικό (baseline) σενάριο μειώνονται στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από το 17,5% του ΑΕΠ το 2017.

Το έγγραφο προβλέπει ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση των εταίρων πρέπει να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα, θα αυξηθούν μετά το 2020 και θα περάσουν το 20% το 2045, φτάνοντας το 20,8% στο βασικό σενάριο. Παράλληλα η σχέση χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 176,5% το 2017, το 159,9% το 2020, το 123,1% το 2030 και το 91,2% το 2060.

Τα πράγματα εμφανίζονται πολύ χειρότερα με βάση το δυσμενές οικονομικό σενάριο, καθώς από τα μέσα του 2030 και μετά με το χρέος φτάνει το 241% του ΑΕΠ. Στο δυσμενές σενάριο οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ το 2033 και φτάνουν το 56% του ΑΕΠ ως το 2060.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι «η υψηλή σχέση ΑΕΠ/χρέους και οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν, δείχνουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Η έκθεση κάνει λόγο για «εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων περιορισμού του χρέους που θα χτιστούν επί των όρων και των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του Eurogroup στις 25 Μαΐου και τις 15 Ιουνίου.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι η ανάλυση προβλέπει ότι θα υπάρξει ένα αχρησιμοποίητο «μαξιλάρι» 27,5 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM.

Ρέγκλινγκ: Στο τέλος του προγράμματος οι αναλύσεις βιωσιμότητας

Σε αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα προχωρήσουν το ΔΝΤ και ο ΕSM στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος για να αποσαφηνιστεί πόση επιπλέον βοήθεια χρειάζεται η χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο CNBC.

«Δεν θα υποβαθμίσω αυτό που το Eurogroup (Ευρωομάδα) αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα σημαντικό βήμα», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. «Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στις εθνικές διαδικασίες, αλλά το Eurogroup κατέληξε σε μια συμφωνία επί της αρχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους που έρχονται τον Ιούλιο για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ.Ρέγκλινγκ. Η Ελλάδα έχει τώρα πολύ μικρά προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους, δεν υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές χρέους στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM. «Ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, οι πληρωμές τους για την εξυπηρέτηση χρέους από τον προϋπολογισμό είναι μικρότερες από αυτές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και χαμηλότερες ακόμα και από τις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν αποπληρωμές, αλλά για αυτό το λόγο δεν βιαζόμαστε. Έχουμε πολύ μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη αβεβαιότητα, άρα είναι καλό να περιμένουμε λίγο και να δούμε πώς τα πάει η οικονομία».

Όσον αφορά στο εάν η απόφαση του Eurogroup ελήφθη απλά ως μια λύση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στη Γερμανία, ο κ.Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι ούτε ο ίδιος θέλει να δει την Ελλάδα να χρεοκοπεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design