Log in
A+ A A-

Νέες δηλώσεις για τρίτο πακέτο στήριξης

Δεδομένο θεωρεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ο επικεφαλής του ESM. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν αποκλείει η Πορτογαλία να τα καταφέρει χωρίς πρόσθετη στήριξη από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης.

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με την έκδοση δικών της ομολόγων», επισημαίνει σε συνέντευξή του προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Κλάους Ρέγκλινγκ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ένα ακόμη πακέτο βοήθειας.

«Η Ελλάδα είχε την πιο δύσκολη αφετηρία από όλες τις χώρες της κρίσης και μέχρι τώρα έχει διευθετήσει τις περισσότερες πολιτικές προσαρμογής», διευκρινίζει ο επικεφαλής του ESM.

Οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ έβγαλαν κέρδος από την «ευρωκρίση»

Στην ίδια συνέντευξη ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι τα δισεκατομμύρια που έχει διαθέσει για τη διάσωση των προβληματικών χωρών η Γερμανία είναι στην πραγματικότητα εγγυήσεις, μετοχές του ESM και δάνεια που τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποπληρωθούν. Ο κ. Ρέγκλινγκ προσθέτει ότι δεν προκύπτει κόστος για το γερμανικό προϋπολογισμό. Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε 599 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα και ότι αυτό είναι κόστος για τη Γερμανία, ο επικεφαλής του ESM απαντά:

«Πράγματι, αλλά αυτό το έμβασμα δεν θα κοστίσει, σε τελική ανάλυση, τίποτε στο γερμανό φορολογούμενο. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από κέρδη από τόκους που άντλησε η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Και εδώ διαπιστώνουμε ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ έβγαλαν κέρδος από την «ευρωκρίση» και δεν σημείωσαν απώλειες. Οι φόβοι περί υπερβολικά μεγάλου κόστους δεν συνάδουν με την πραγματική πρόοδο που σημειώθηκε».
Αιτιολογώντας την αισιοδοξία του για τη διαχείρισης της «ευρωκρίσης» ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι «έχει βελτιωθεί σαφώς η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δηλαδή τις χώρες που χρηματοδοτούνται από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, EFSF και τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας, ESM».

Οι χώρες της κρίσης διάνυσαν τα ¾ του δρόμου

Σύμφωνα με τον 63χρονο γερμανό μάνατζερ, «οι χώρες αυτές έχουν διανύσει ήδη τα τρία τέταρτα του δρόμου. Οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση, η τουριστική βιομηχανία αναπτύσσεται, η βιομηχανική παραγωγή δεν συρρικνώνεται πλέον και η ανεργία δεν αυξάνεται περισσότερο. Και αυτή η πρόοδος γίνεται αντιληπτή από τους οικονομολόγους». Αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Ρέγκλινγκ και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. «Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Λέτα επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερή και ότι θα εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις». Αναφερόμενος στις γερμανικές πολιτικές εξελίξεις ο επικεφαλής του ESM σημειώνει: «Φυσικά και θα ήταν καλό για την Ευρώπη και τις αγορές να σχηματιστεί σύντομα στη Γερμανία η νέα κυβέρνηση. Αλλά στο παρελθόν μάθαμε ότι οι χρηματαγορές είναι πιο γρήγορες από τις δημοκρατίες. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Άρθρο του Σταμάτη Ασημένιου στην Deutsche Welle