Log in
A+ A A-

"Η επιστροφή της Ιφιγένειας" στη Νέα Υόρκη (Video)

Μια υψηλού επιπέδου ελληνική σόλο παράσταση θα ανέβει στο Theatre Row της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του United Solo Theatre Festival.  Ο λόγος για την "Επιστροφή της Ιφιγένειας" του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνα και με την Τατού Δεδέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο σκηνοθέτης Μανώλης Ιωνάς και η ηθοποιός, πιανίστρια και χορεύτρια Τατού Δέδε, - μετά την επιτυχημένη τους συνεργασία με τον μονόλογο της Λίλιθ ( 2010-2011) – ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους σε ένα από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα κείμενα της νεοελληνικής δημιουργίας: την Επιστροφή της Ιφιγένειας του Γιάννη Ρίτσου.

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου όλα τα δεδομένα ανατρέπονται ο λόγος του Ρίτσου γίνεται πιο καίριος από ποτέ. Με πρώτη ύλη την αρχαία ελληνική τραγωδία θέτει τα πιο καυτά ερωτήματα: τι είναι η σύγχρονη Ελλάδα, τι αντιπροσωπεύει, ποιοι είναι οι άνθρωποί της και ποια είναι η αλήθεια τους; Τι είναι πατρίδα και ποια η σημασία των αγώνων που έγιναν για αυτήν;

Ζητήματα εξαιρετικά φλέγοντα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης. Σε μια εποχή αγωνίας και λήθης ο Ρίτσος με το έργο του υπογραμμίζει την ενότητα και τραγικότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες, με την βοήθεια μιας γλώσσας εκρηκτικά σύγχρονης, ποιητικής και δηκτικής ταυτόχρονα.

Η ευαισθησία και η οξύτητα του έργου του Ρίτσου αναδεικνύονται μέσα από μια μοντέρνα παράσταση που παντρεύει τον ποιητικό λόγο, τον χορό και τη μουσική. Μια παράσταση καίρια για το σήμερα που ταυτόχρονα διεισδύει στις πολλαπλές πτυχές της γυναικείας ύπαρξης.

Η επιστροφή της Ιφιγένειας γραμμένη το 1972 ανήκει στην «Τέταρτη Διάσταση», ένα υποβλητικό έργο του ποιητή που περιλαμβάνει πολύστιχα ποιήματα με τη μορφή θεατρικού μονολόγου εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, γραμμένα από το 1956 έως το 1975.

Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες για τις 7 και 9 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα και θα συνοδεύονται από αγγλικούς υπέρτιτλους, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρακολούθησή τους από κοινό μη εξοικειωμένο με την ελληνική γλώσσα.