Log in
A+ A A-

Δείτε Βίντεο: B. Παπακωνσταντίνου: "Νοιώθω τύψεις, γιατί η γενιά μου τα έκανε σκατά!"

«Μην παραδίνεστε! Αντισταθείτε με την ζωή, όχι με την μιζέρια». Ήταν το μήνυμα που έστειλε στους Έλληνες ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στο New Greek TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Φιλιππίδη.

Ο αγαπημένος ροκ τραγουδιστής της ελληνικής νεολαίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς το Σάββατο στις 8 το βράδυ θα δώσει μια και μοναδική συναυλία στο Colden Auditorium του Queens College.
«Τον Μάρτιο, που ήρθα στη Νέα Υόρκη μετά από χρόνια, ο κόσμος πέρασε καλά. Επιθυμία του κοινού ήταν να ξαναέρθω και για αυτό είμαι εδώ σήμερα», αναφέρει αρχικά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με αφορμή το γεγονός ότι επιστρέφει στην αμερικανική μεγαλούπολη επτά, μόλις, μήνες, μετά την προηγούμενη εμφάνισή του. Ο ίδιος δηλώνει ότι τον συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί με την ομογένεια και τον απόδημο ελληνισμό. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, η αναμονή για τα γράμματα των ξενιτεμένων στο καφενείο του χωριού ήταν η αφορμή για να δείξει, ως ανήλικο παιδί, το... ταλέντο του στις τέχνες. Έστω και με έπαθλο ένα λουκούμι.

«Γεννήθηκα σε ένα χωριό στο Νομό Αρκαδίας, στα 800 μέτρα υψόμετρο. Το λένε «Βάστα». Είχε πάρει το όνομά του επί τουρκοκρατίας, από το λεγόμενο «Βάστα γερά». Αυτό το χωριό χτυπήθηε από την μετανάστευση. Ένοιωσα στο πετσί μου το φευγιό από την περιοχή. Μεγάλωσα με την έννοια των ξενιτεμένων: Όσοι είχαν απομείνει, μαζεύονταν στο καφενείο και περίμεναν να έρθει ο ταχυδρόμος να φέρει τα πράγματα από τα παιδιά τους. Στο μεσοδιάστημα, ανέβαινα και τους έλεγα ποιήματα. Μετά μου έδιναν ένα λουκούμι», εξιστορεί ο Βασίλης της ελληνικής ροκ, ο οποίος, παρότι τα χρόνια περνούν, εξακολουθεί να δηλώνει «40 χρόνια έφηβος».

«Δεν θέλω να μεγαλώσω. Θέλω να βγάλω το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Άλλωστε, το ζητούμενο στην εποχή των μηχανών – κατά την οποία είμαστε απλώς νούμερα – είναι οι άνθρωποι. Οι νέοι έχουν ζωή μέσα τους και θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Έχω τύψεις, γιατί η δική μου γενιά τα έκανε σκατά. Ήμασταν μια γενιά που ήταν στους δρόμους, αλλά τώρα βρίσκεται στα γραφεία και τα Υπουργεία. Με πολύ κακά αποτελέσματα».

«Ήθελαν να μου αλλάξουν ρεπερτόριο»

«Υπήρξα τυχερός στην αρχή της καριέρας μου. Όταν έπεσε η χούντα, επέστρεψα στην Ελλάδα με τον Μίκη Θεοδωράκη. Τότε, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ονόματα όπως ο Μάνος Λοϊζος, με αποτέλεσμα να γίνω αμέσως γνωστός. Δεν χρειάστηκε ποτέ να μπω στον πειρασμό για συμβιβασμούς», θα απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, για να αποκαλύψει, όμως, στην συνέχεια, πως δέχτηκε πιέσεις για να αλλάξει ρεπερτόριο, αλλά δεν ενέδωσε.

«Όταν έβγαλα τον δίσκο «Φοβάμαι», η δισκογραφική μου είχε ενστάσεις. Είχαν πιάσει τον μάνατζέρ μου και τον προέτρεψαν να με πείσει να μην το βγάλω, γιατί «δεν πρέπει να χαντακώσουμε μια τέτοια φωνή». Εγώ αρνήθηκα, και επέμεινα ότι αυτά τα τραγούδια έπρεπε να βγουν. Η δισκογραφική δέχτηκε, αλλά, προκειμένου να με... προστατεύσει, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαφημίσει τον δίσκο. Όμως, όταν εγώ παραχώρησα τον «Κουρσάρο» σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που αφορούσε στις μηχανές, οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν. Ήρθε λοιπόν η δισκογραφική και με ρώτησε αν έχω άλλους... «αναρχοαυτόνομους» καλλιτέχνες να προτείνω. Εγώ πρότεινα, μεταξύ αυτών και το Νικόλα Άσιμο, έναν ποιητή της ζωής που, δυστυχώς, δεν άντεξε».

Για τα τραγούδια που έχει τραγουδήσει, υπολογίζει πως «ξεπερνάνε τα 800», ενώ ήταν ξεκάθαρος πως ήταν επιλογές δικές του.

«Όλα τα επέλεξα. Δεν τραγούδησα κάποιο για να κάνω χάρη σε εταιρεία ή σε κάποιο δημιουργό.»

«Όταν σταματήσω να τραγουδώ, θα γράφω τραγούδια για νέες φωνές»


Παρά την ενέργεια που βγάζει στην σκηνή, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα έρθει το «πλήρωμα του χρόνου» και θα αναγκαστεί να αποσυρθεί στο παρασκήνιο. Αυτό το οποίο ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο New Greek TV, είναι πως, ακόμη και τότε, θα παραμείνει στην μουσική, αυτήν την φορά γράφοντας τραγούδια για νέες φωνές.
«Θα τραγουδάω όσο αντέχει η φωνή μου. Σίγουρα, η φωνή θα πάψει να υπάρχει σε λίγα χρόνια. Να είσαι σίγουρος ότι αυτό πρώτος θα το καταλάβω εγώ, την ξέρω πολύ καλά. Τότε, θα αρχίσω να γράφω τραγούδια για άλλες φωνές, νεότερες.», παραδέχεται ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, υποσχόμενος όμως πως, όσο βρίσκεται στην σκηνή, θα εξακολουθήσει να βγάζει ενέργεια, παρασύροντας το κοινό στους δικούς του ρυθμούς.

«Η ενέργεια δεν φτιάχνεται, υπάρχει. Και θα υπάρχει, όσο αντέχεις».

Η Χρυσή Αυγή, τα «μπούτια» και το lifestyle

Όντας έντονα πολιτικοποιημένος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Αναπτύσσοντας τις σκέψεις του, εξέφρασε την άποψη ότι η άνοδος του ναζιστικού κόμματος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι ήταν πιο έντονα πολιτικοποιημένοι και γνώριζαν τι εστί ο φασισμός που πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή.

«Πάρτε για παράδειγμα τους σημερινούς 40άρηδες. Ποια ήταν τα πνευματικά εφόδια που τους προσέφερε η εποχή τους; Μπούτια, κοιλιακούς, lifestyle και ριάλιτυ. Έτσι μεγάλωσε αυτή η γενιά και δεν πολιτικοποιήθηκε. Δεν ξέρουν τι είναι φασισμός και ναζισμός. Έτσι ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή γεννήθηκε μέσα από την βία. Τους είδαν «τσαμπουκάδες» και τους ψήφισαν για εκδίκηση. Στην συνέχεια, αποδείχθηκε ότι πρόκειται για ναζιστικά μιάσματα που εξυπηρετούσαν οικονομικά συμφέροντα.», τόνισε ο γνωστός τραγουδιστης, για να επαναλάβει, στην συνέχεια, ότι ανήκει στην Αριστερά, αλλά όχι σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.

«Δεν θα πάρω το μέρος κάποιου κόμματος για να μην βάλω λιθαράκι στην διάλυση της Αριστεράς. Πιστεύω πως όταν βλέπουμε το κεφάλαιο να διεθνοποιείται, πρέπει να ενωθούν και να διεθνοποιηθούν και οι αγώνες. Όπως συνέβη σε Σηάτλ, Γένοβα και Θεσσαλονίκη, με την G8 ή την G20, που έφτασε να μην έχει μέρος να συνεδριάσει. Αυτήν την Αριστερά θέλω.»


«Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα αποσυρθεί ποτέ»

Όπως ήταν φυσικό, η κουβέντα δεν θα μπορούσε να μην πάει στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε την πικρία του για όλα αυτά που συμβαίνουν, δηλώνοντας ότι αποσύρεται από τα κοινά. Στην ερώτηση για αυτό το θέμα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου χαμογέλασε με νόημα και υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί.
«Ο Θεοδωράκης είναι η τελευταία κολόνα του πολιτισμού μας. Και να ξέρεις, δεν πρόκειται να αποχωρήσει. Θα παρεμβαίνει, μέχρι το τέλος».


«Θα είμαστε εκεί μέχρι να πέσουν οι διακόπτες»


Κλείνοντας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου απηύθυνε το δικό του κάλεσμα στους ομογενείς, για τη συναυλία του στο Colden Auditorium του Queens College.

«Ελάτε να περάσουμε καλά μέχρι να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Και να θυμάστε, στην ζωή έχουμε 3 «Α»: Αξιοπρέπεια – Αλληλεγγύη – Ανυπακοή»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βασίλη Παπακωνσταντίνου μεταδόθηκε στις 8:30 το βράδυ της Παρασκευής (18/10) από το New Greek TV. Το δημοσιογραφικό τμήμα του σταθμού ευχαριστεί θερμά την Διεύθυνση του ξενοδοχείου Marco (137-07 Northern Blvd, Flushing) για την διευκόλυνση στην πραγματοποίηση της συνέντευξης, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Media