Log in
A+ A A-

Το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη

Με την ταινία «1968» του γνωστού κινηματογραφιστή Τάσου Μπουλμέτη «άνοιξε» το 12ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης στις 18 Οκτωβρίου 2018 στο Μανχάταν. Ο Τάσος Μπουλμέτης πριν την έναρξη του Φεστιβάλ μίλησε στη δημοσιογράφο Δέσποινα Αφεντούλη για το New Greek TV για την ταινία του, καθώς και για τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την εποχή εκείνη.

Ο Τάσος Μπουλμέτης, ο οποίος συμμετέχει για δεύτερη φορά στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Φεστιβάλ, εξέφρασε όχι μόνο τη χαρά του για τη συμμετοχή του, αλλά και τη βεβαιότητα για την επιτυχία του Φεστιβάλ: «Είμαι πολύ χαρούμενος και είμαι διπλά χαρούμενος γιατί το Φεστιβάλ τρέχει με φρέσκο αίμα και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα είναι ένα πολύ δυνατό Φεστιβάλ σε όλο τον πλανήτη.»

Αναφορικά με την ταινία το «1968», ανέφερε ότι λόγω κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής, ήταν πάντα ΑΕΚτζής και πριν περίπου τρία χρόνια, δέχτηκε μία πρόσκληση από την μπασκετική ΑΕΚ και τον Πρόεδρο της, Μάκη Αγγελόπουλο: «...Με αφορμή την 50η επέτειο της μεγάλης εκείνης νίκης, που έκανε η ΑΕΚ το 1968, μου ζήτησε να κάνουμε μία ταινία. Και ξεκίνησε μία τρίχρονη περιπέτεια, όπου κατ' αρχήν του ζήτησα να πάρω συνεντεύξεις, να μιλήσω με όλους τους ανθρώπους, που έζησαν από κάθε πλευρά και από κάθε οπτική γωνία, εκείνες τις ημέρες.»

Όπως διευκρίνισε, συγκέντρωσαν ένα υλικό περίπου 23 ωρών και μετά, γράφτηκε ένα σενάριο και δημιουργήθηκε μία ταινία, όπως τη χαρακτήρισε «υβριδική», η οποία, εξήγησε, ανήκει στο είδος που ονομάζεται docufiction, που είναι και ντοκιμαντέρ, αλλά και μυθοπλασία μαζί και αναπαράγουμε, αναπαριστούμε την εποχή εκείνη.

«Το θέμα του έργου είναι η βραδιά εκείνη της νίκης της ΑΕΚ εναντίον της Σλάβια, αλλά συγχρόνως αναπαράγεται και η ζωή, τα ήθη, εκείνης της εποχής και βεβαίως, εκείνης της χρονιάς ιδιαίτερα, γιατί ήταν μια χρονιά πολύ τυρβώδης, σε όλον τον πλανήτη», υπογράμμισε. Τόνισε ότι μέσα σε όλο αυτό το πρίσμα, «βλέπουμε πώς μια ομάδα που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη, κατάφερε να νικήσει τον γίγαντα εκείνης της εποχής στο μπάσκετ».

Τα γεγονότα στα οποία αναφέρετε είπε ότι είναι τα εξής: «...Κατ' αρχήν έχουμε στην Ελλάδα τον πρώτο χρόνο της δικτατορίας. Στην Αμερική [...], στη Νέα Υόρκη στο Columbia γίνονται διαμαρτυρίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ημέρα του αγώνα 4 Απριλίου του 1968 δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ένα μήνα μετά γίνεται ο Μάης του '68, τρεις μήνες μετά γίνεται η δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντι. Τέσσερεις-πέντε μήνες μετά, γίνεται η Άνοιξη της Πράγας. Γίνονται διαμαρτυρίες σε όλα τα πανεπιστήμια στον πλανήτη. Είναι μια χρονιά που οι διαμαρτυρόμενοι εκείνης της χρονιάς, αυτήν τη στιγμή κυβερνούν τον πλανήτη».

Συνολικά ανέφερε ότι η παραγωγή της ταινίας πήρε τρία χρόνια, ενώ είπε ότι είχε την αμέριστη συμπαράσταση και του προέδρου και όλων των ανθρώπων που έζησαν εκείνη τη στιγμή: «Ήταν πολύ συγκινητική όλη η περιπέτεια, γιατί γνώρισα τους ανθρώπους που για' μένα σε εκείνη την ηλικία, το '68 που ήμουν 11 χρονών, ήταν μύθοι: Τον Ζούπα, τον Τρότζο, τον Λαριτζάκη».

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της ταινίας είπε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο συνδυασμός του ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, διευκρινίζοντας ότι η δραματουργική ήταν δύσκολη, όπως και η καλλιτεχνική.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο φετινού Φεστιβάλ, η ταινία «1968» προβλήθηκε εκτός από την ημέρα της έναρξης του Φεστιβάλ και την επόμενη ημέρα, στις 19 Οκτωβρίου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τάσος Μπουλμέτης είναι ίσως ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης ο οποίος ανέδειξε θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης στο ευρύ κοινό με την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» (2003). Σύμφωνα με την εταιρεία CL Productions, η συγκεκριμένη ταινία πώλησε 1.300.000 εισιτήρια έως το Φεβρουάριο του 2004, έλαβε δέκα διακρίσεις στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε έντεκα φεστιβάλ σε χώρες του εξωτερικού (Η.Π.Α., Αυστραλία, Λίβανο, Ιορδανία, Πορτογαλία, Χιλή και αλλού). Η βιογραφία και φιλμογραφία του Τάσου Μπουλμέτη διατίθεται στην ιστοσελίδα της CL Productions: https://www.clproductions.gr/el/directors/boulmetis

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://nycgreekfilmfestival.com/