Logo
Print this page

Η δασκάλα μουσικής και το μεγάλο μυστικό

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

Ήταν δεκαετία του '90. Ημέρα ψηφοφορίας, νομίζω Ευρωεκλογές. Η μητέρα μου έφερε σπίτι τα ψηφοδέλτια που δεν έριξε στην κάλπη, γιατί ήθελε να γράφει...τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Καθώς τα χάζευα, βρήκα κάποιο με μόλις έναν υποψήφιο, του κόμματος "Χρυσή Αυγή". Θυμήθηκα τότε, ότι μια καθηγήτρια Μουσικής, όταν τη ρωτήσαμε τι είναι Χρυσή Αυγή - γιατί είχαμε δει συνθήματα σε τοίχο - μας απάντησε "μια ναζιστική οργάνωση". Ακόμη και ως μαθητής Γυμνασίου είχα απορία: "και είναι στις εκλογές αυτοί;".

Λίγα χρόνια αργότερα, μαθητής ακόμη, σε περίοδο καταλήψεων, άκουσα από έναν φίλο μου για μια φήμη πως εκείνη τη νύχτα υπήρχε περίπτωση να εισβάλουν στο σχολείο του Χρυσαυγίτες. Έλεγαν πως οι Χρυσαυγίτες ήταν γεροδεμένοι, δεν έπαιζαν και συνήθως χειροδικούσαν. "Αν έρθουν, παίρνουμε ο καθένας από μια καρέκλα και ό,τι γίνει", μου είχε πει.Τόσο δημοκρατικοί οι Χρυσαυγίτες. Αλλά κατέβαιναν σε εκλογές.

Ίδια περίοδο - περισσότερο από δεκαετία - θυμάμαι αχνά μια εκπομπή στην τηλεόραση. Αφορούσε στον ξυλοδαρμό ενός φοιτητή από μέλη της Χρυσής Αυγής. Αναφερόταν σε μέλη της οργάνωσης που παραπέμπονταν στην Δικαιοσύνη. Ένας κύριος ικανών διαστάσεων - δεν θυμάμαι καθόλου εάν ήταν ο κ. Μιχαλολιάκος ή κάποιος άλλος - μιλούσε σε μια εκπομπή με ζωντανές τηλεφωνικές γραμμές και έλεγε: "Εμείς ούτε Ιεχωβάδες είμαστε, ούτε οπαδοί της μη βίας. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να μπει κάτω από τον ήλιο της Χρυσής Αυγής". Ή κάπως έτσι. Ωραία και δημοκρατικά.

Χρόνια αργότερα, καλύπτοντας δημοσιογραφικά εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, έβλεπα έναν μικρό στρατό. Παραγγέλματα, εμβατήρια, νεαρά αγόρια και κορίτσια να στέκονται προσοχή. Ανθρώπους να στέκονται στην ουρά για ένα πακέτο μακαρόνια και να τοποθετούνται σε "στρατιωτική πειθαρχία". Να διακόπτεται στο ενδιάμεσο η διανομή "μόνο για Έλληνες" για να ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος. Κάπου αλλού με παρέπεμπαν όλα αυτά, αλλά δεν μου έκαναν εντύπωση. Άλλωστε, ήταν γνωστά.

Μήνες μετά, μαρτυρίες όπως η παραπάνω παρουσιάζονται σαν η ανακάλυψη του φαρμάκου για τον καρκίνο. Σαν κάτι άγνωστο. Συλλήψεις επί συλλήψεων. Αποκαλύφθηκε, επιτέλους, ποια είναι η Χρυσή Αυγή. Και η Πολιτεία καμαρώνει, έτοιμη να θέσει την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Άπαντες, βρήκαν την λύση. Χρειάστηκε εκτενής έρευνα. Ίσως ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Κλείνω όπως ξεκίνησα. Το 1994, μια δασκάλα μουσικής, μου είχε πει πως η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση. Το 2013, η Δικαιοσύνη προσπαθεί να αποδείξει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική/ναζιστική οργάνωση και όχι πολιτικό κόμμα. Ως άνθρωπος καλών προθέσεων, βγάζω το εξής συμπέρασμα και δεν κάνω δεύτερες σκέψεις: Μάλλον, έχοντας πάρει σύνταξη, η δασκάλα της Μουσικής προσλήφθηκε στην ΕΥΠ.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design