Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 244
Log in
A+ A A-

Έτος - νεκροταφείο για τις αεροπορικές το 2015

Μπορεί ο Απόδημος Ελληνισμός να θυμάται – και ενδεχομένως να βίωσε από κοντά – κυρίως το «λουκέτο» της SkyGreece, το 2015 όμως ήταν γενικότερα μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις αερομεταφορές.

Άλλωστε, οι αριθμοί των εταιρειών που τερμάτισαν την λειτουργία τους μιλούν από μόνοι τους: Δώδεκα «κανόνια» ακούστηκαν πολύ εκκωφαντικά την περασμένη χρονιά, ενώ υπάρχουν και περίπου 40 μικρότερες αεροπορικές παγκοσμίως που σταμάτησαν να πετούν, οι οποίες όμως είτε είχαν πενιχρή παρουσία ούτως ή άλλως είτε ήταν θυγατρικές – «πειράματα» μεγαλύτερων που απλώς δεν πέτυχαν.

Στις 12 βασικές όμως, εκτός από την Sky Greece, συναντά κανείς τις Κυπριακές Αερογραμμές, που είχαν καλό όνομα στην διεθνή αεροπορία από το 1948. Το 2015 σήμανε ακόμη και το τέλος της ιστορικής US Airways, η οποία λειτουργούσε ανταγωνιστικά από το 1937 και απορροφήθηκε οριστικά τον Οκτώβριο από την American Airlines. Βέβαια, η US Airways θεωρείται ουσιαστικά «νεκρή» από το 2005, όταν και διατηρήθηκε στην αγορά ως προσωπείο της American West.

Παράλληλα, το 2015, μεταξύ άλλων, είπαν ακόμη «αντίο» η Ρωσική Transaero, ο άλλοτε αερομεταφορέας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης B&Η και η θυγατρική της Virgin Atlantic, Little Red. Πάντως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλο και περισσότερες αεροπορικές απορροφούνται από τους τρεις «γίγαντες», Delta, United και American.

Ειδικότερα, το αεροπορικό "νεκρολόγιο" έχει ως εξής: 

(ΗΠΑ)

Biz Air (ΗΠΑ)
CanJet (Καναδάς)
Island Airlines (ΗΠΑ)
US Airways (ΗΠΑ)

Ευρώπη

BH Airlines (Βοσνία - Ερζεγοβίνη)
Cyprus Airways (Κύπρος)
Estonian Air (Εσθονία)
EuroLOT (Πολωνία)
SkyGreece Airlines (Ελλάδα/Καναδάς)
Transaero (Ρωσία)
Tyrolean (Αυστρία)
Virgin Atlantic Little Red (Ηνωμένο Βασίλειο)

Αφρική

Korongo Airlines (Δημοκρατία του Κονγκό)
Syphax Airlines (Τυνησία)