Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Ασφαλής τουριστικός προορισμός η Ελλάδα

Στην κορυφαία κατηγορία του συστήματος αξιολόγησης των ΗΠΑ για την ασφάλεια των χωρών ανά τον κόσμο παραμένει η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το γεγονός σχολίασε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ ως εξής: «Ανυπομονώ να δω ακόμα περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στην Ελλάδα το επερχόμενο έτος. Οι Αμερικανοί τουρίστες πρέπει να αρχίσουν να φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για να έρθουν».

 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κλίμακα 1 του νέου συστήματος ασφαλείας, το οποίο έχει τέσσερις διαβαθμίσεις (1 έως 4). Για τις χώρες της πρώτης κλίμακας, όπως η Ελλάδα, συνιστώνται κανονικές προφυλάξεις προς τους ταξιδιώτες. Το νέο συμβουλευτικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουσιαστικά αντικαθιστά ό,τι ίσχυε έως σήμερα και διατυπωνόταν με τη μορφή των προειδοποιήσεων ταξιδιών και των έκτακτων ενημερώσεων προς τους Αμερικανούς τουρίστες ή επαγγελματίες που ταξίδευαν ανά τον κόσμο (υπό τη μορφή και των γνωστών ταξιδιωτικών οδηγιών). Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για ένα σύστημα που καθιστά την αξιολόγηση μιας χώρας φιλικότερη προς τον χρήστη (δηλαδή τους Αμερικανούς πολίτες), με βάση γεγονότα.

Για τις χώρες που βρίσκονται στην κλίμακα 2 συνιστάται στους ταξιδιώτες να λάβουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης, ενώ για εκείνες που κατατάσσονται στην τρίτη, συνιστάται η επανεξέταση της αναγκαιότητας να πραγματοποιηθεί το ταξίδι. Στην τέταρτη και τελευταία κλίμακα εντάσσονται τα κράτη στα οποία συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν. Στην ευρύτερη, άμεση γειτονία της Ελλάδας, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία εντάσσονται, επίσης, στην κατηγορία 1, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην κλίμακα 3, ένδειξη, μεταξύ άλλων, των τεταμένων σχέσεων Ουάσιγκτον και Aγκυρας τους τελευταίους μήνες.