Log in
A+ A A-

Οδηγίες Μετανάστευσης στις ΗΠΑ

1.    Μετανάστευση κατόπιν οικογενειακής πρόσκλησης

Ο αιτών μπορεί να έχει δικαίωμα μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της σχέσης του με Αμερικανό υπήκοο ή νόμιμο μόνιμο κάτοικο των Η.Π.Α. («κάτοχος πράσινης κάρτας»). Εάν ο/η σύζυγος, ο γονέας, το παιδί ή ο αδερφός του αιτούντα είναι υπήκοος των Η.Π.Α., μπορεί να υποβάλει πρόσκληση I-130 για την έναρξη της διαδικασίας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν ο/η σύζυγος ή ο γονέας του αιτούντα είναι νόμιμος μόνιμος κάτοικος, μπορεί επίσης να υποβάλει πρόσκληση I-130 για την έναρξη της διαδικασίας μέσω του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς την ηλικία ή την οικογενειακή κατάσταση. Εάν ο/η σύζυγος ή ο γονέας του αιτούντα είναι υπήκοος των Η.Π.Α. που ζει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδέχεται να είναι σε θέση να υποβάλει πρόσκληση σε Πρεσβεία ή Προξενείο των Η.Π.Α. για την έναρξη της διαδικασίας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους εξής ιστότοπους: www.dhs.gov ή www.uscis.gov.

Οι αιτούντες δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αίτησης από μόνοι τους. Μόνο ο συγγενής που είναι υπήκοος ή κάτοικος των Η.Π.Α. μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία μετανάστευσης. Η Πρεσβεία ή το Προξενείο μπορεί να βοηθήσει τον αιτούντα μόνο εφόσον ο συγγενής του έχει υποβάλει πρόσκληση η οποία έχει γίνει δεκτή.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον εξής ιστότοπο:
http://travel.state.gov/visa/immigrants/immigrants_1340.html.

Όταν εγκριθεί η πρόσκληση του αιτούντα και βρίσκεται «σε εξέλιξη», ο αιτών πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις ως προς την καταλληλότητα της μετανάστευσης, στις οποίες περιλαμβάνονται ιατρικές εξετάσεις, αναφορά από την αστυνομία και ένορκη βεβαίωση υποστήριξης από τον υπήκοο ή κάτοικο των Η.Π.Α. ο οποίος υπέβαλε την πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλει ο αιτών μαζί με την αίτηση για μεταναστευτική βίζα, ανατρέξτε στις οδηγίες που στάλθηκαν μαζί με την επιστολή για το ραντεβού του αιτούντος.

2.    Μετανάστευση βάσει εργασίας

Για αίτηση για μεταναστευτική βίζα βάσει εργασίας, η αμερικανική εταιρεία που προσφέρει την ευκαιρία απασχόλησης στον αιτούντα πρέπει να επικοινωνήσει με το τοπικό γραφείο της αμερικανικής Υπηρεσίας Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS) ή με το Υπουργείο Εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για επιπρόσθετες πληροφορίες. Ο Αμερικανός εργοδότης πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία υποβάλλοντας πρόσκληση I-140 στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Προξενικό τμήμα μπορεί να βοηθήσει τον αιτούντα μόνο εφόσον η πρόσκληση έχει υποβληθεί και έχει γίνει δεκτή.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη διεύθυνση:www.uscis.gov.

Όταν η πρόσκληση εγκριθεί και το ραντεβού έχει προγραμματιστεί, ο αιτών πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις ως προς την καταλληλότητα της μετανάστευσης, στις οποίες περιλαμβάνονται ιατρικές εξετάσεις, αναφορά από την αστυνομία και, εάν η επιχείρηση που υποβάλει την πρόσκληση ανήκει σε συγγενή του αιτούντα, ένορκη βεβαίωση υποστήριξης από τον υπήκοο ή κάτοικο των Η.Π.Α. ο οποίος υπέβαλε την πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλει ο αιτών μαζί με την αίτηση για μεταναστευτική βίζα, ανατρέξτε στις οδηγίες που στάλθηκαν μαζί με την επιστολή για το ραντεβού του αιτούντος.

3.    Πρόγραμμα ποικιλίας (Κλήρωση για πράσινες κάρτες)

Το Πρόγραμμα για μεταναστευτικές βίζες ποικιλίας που υφίσταται κατόπιν εντολής από το Κογκρέσο, προσφέρει περίπου 50.000 βίζες ποικιλίας (DV) ετησίως, μετά από κλήρωση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων που πληρούν εξαιρετικά αυστηρές απαιτήσεις καταλληλότητας από χώρες με χαμηλή μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη διεύθυνση: http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html#1.

Εάν η συμμετοχή σας επιλεγεί, θα ειδοποιηθείτε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. ότι έχετε «κερδίσει» βίζα DV. Ο αιτών πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις ως προς την καταλληλότητα της μετανάστευσης, στις οποίες περιλαμβάνονται ιατρικές εξετάσεις, αναφορά από την αστυνομία και έγγραφα που παρουσιάζουν τα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά προσόντα του. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλει ο αιτών μαζί με την αίτηση για μεταναστευτική βίζα, ανατρέξτε στις οδηγίες που στάλθηκαν μαζί με την επιστολή για το ραντεβού του αιτούντος.

4.       Ειδικές/Άλλες μεταναστευτικές βίζες

Υπάρχουν και άλλες ειδικές κατηγορίες μεταναστευτικών βιζών.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στη διεύθυνση: http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1326.html.

5.    Βίζες αρραβωνιαστικών

Οι βίζες αρραβωνιαστικών περιλαμβάνονται σε αυτήν την ενότητα διότι αν και τεχνικά είναι μη μεταναστευτικές βίζες, υποβάλλονται σε επεξεργασία από τη μονάδα μεταναστευτικών βιζών. Αυτή η βίζα προορίζεται για άτομα που έχουν αρραβωνιαστεί με υπήκοο των Η.Π.Α., δηλαδή αιτούντες που είναι αρραβωνιασμένοι ή πρόκειται να παντρευτούν. Ο γάμος πρέπει να είναι νομικά δυνατός σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Ο Αμερικανός υπήκοος που επιθυμεί να φέρει την αλλοδαπή αρραβωνιαστικιά του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να παντρευτούν και να διαμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να υποβάλει τη φόρμα I-129F στην αμερικανική Υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS) του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, η οποία είναι υπεύθυνη για την περιοχή των Η.Π.Α. στην οποία διαμένει ο Αμερικανός υπήκοος. Αυτή η πρόσκληση δεν μπορεί να υποβληθεί σε πρεσβεία, προξενείο ή αμερικανικό γραφείο μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Όταν η υπηρεσία USCIS εγκρίνει την πρόσκληση, την αποστέλλει στο Εθνικό Κέντρο Βιζών για επεξεργασία προτού την αποστείλει στην πρεσβεία ή το προξενείο όπου η αρραβωνιαστικιά θα αιτηθεί την έκδοση μη μεταναστευτικής βίζας για αρραβωνιαστικό. Τα τέκνα του αιτούντα K-1 πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση βίζας K-2.

Μετά τη λήψη της βίζας για αρραβωνιαστικό, η αρραβωνιαστικιά του υπηκόου των Η.Π.Α. εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω αμερικανικού σημείου εισόδου. Ο αξιωματούχος μετανάστευσης των Η.Π.Α. παρέχει στην αρραβωνιαστικιά οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κατά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.Το ζευγάρι πρέπει να παντρευτεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία εισόδου της αρραβωνιαστικιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

6.       Ληγμένη/Χαμένη Πράσινη Κάρτα

Η κάρτα μόνιμης κατοικίας, που είναι ευρέως γνωστή ως πράσινη κάρτα, αποτελεί απόδειξη της κατάστασης του αιτούντος ως μόνιμου κατοίκου με δικαίωμα μόνιμης διαμονής και εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτελεί επίσης απόδειξη της καταχώρισης του αιτούντος σύμφωνα με τη μεταναστευτική νομοθεσία των Η.Π.Α. Η πράσινη κάρτα ονομάζεται επίσης Φόρμα I-551.

Εάν η κάρτα του αιτούντα χαθεί, κλαπεί, αλλοιωθεί ή καταστραφεί, επικοινωνήστε με τη διεύθυνση www.uscis.gov.

Για περισσότερες πληροφορίες:  https://usvisa-info.com/el-gr/selfservice/ss_country_welcome