Logo
Print this page

Επιφυλάξεις των δανειστών για τις παροχές Τσίπρα- Εκνευρισμός στις αγορές

Featured Επιφυλάξεις των δανειστών για τις παροχές Τσίπρα- Εκνευρισμός στις αγορές

Επιφυλακτικοί δείχνουν οι δανειστές και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το προεκλογικό πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα, ενώ με εκνευρισμό αντιδρούν οι αγορές, στέλνοντας προς τα πάνω το spread των ελληνικών ομολόγων.

Η πιο χαρακτηριστική δήλωση ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις που δήλωσε ότι «είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», ενώ πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και αφήνοντας αιχμή για τα όσα ανακοινώθηκαν χθες στο Ζάππειο, ότι «θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους», πρόσθεσε, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους που ασχολούνται με την Ελλάδα,  δεν είχαν ενημερωθεί για το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα και μάλλον αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα.

Ο μόνος θεσμός που ίσως να γνώριζε κάτι νωρίτερα, πιθανώς να ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, εκπρόσωπος του οποίου είχε αναφέρει λίγο πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι «η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ είναι ξεκάθαρη».

Δανειστές: Θα αξιολογήσουμε τις παροχές
Σε ανακοίνωσή τους, για τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα, οι δανειστές επισημαίνουν ότι θα αξιολογήσουν τις παροχές που ανακοινώθηκαν, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δανειστών:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας. Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.

Το προσωπικό της ΕΚΤ συμμετείχε στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, παρείχε την εμπειρογνωμοσύνη του στις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε μακροοικονομικά ζητήματα καίριας σημασίας, όπως οι πρωταρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι και οι ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότησης.

Εκνευρισμός στις αγορές
Με εκνευρισμό φαίνεται να αντιδρούν την ίδια στιγμή οι αγορές στις προεκλογικές παροχές Τσίπρα και αυτό φαίνεται και στα spread των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, πού ύστερα από μία κάμψη πολλών εβδομάδων, πήραν πάλι την ανηφόρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα spread είναι η διαφορά του ελληνικού επιτοκίου των 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά, και είναι ο δείκτης που χρησιμοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές για να κρίνουν κατά πόσον είναι ελκυστικά για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα. Η με άλλα λόγια για να κρίνουν κατά πόσον συμφέρει η όχι, κατά πόσο είναι επισφαλές η όχι, να δανείσει κανείς την Ελλάδα.

Έτσι όπως προκύπτει από την ανάλυση της πορείας των spread τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι η δυσπιστία έναντι της Αθήνας, λόγω των προεκλογικών παροχών Τσίπρα, αυξάνεται. Και ότι κέρδισε η Ελλάδα με την έξοδο από το μνημόνιο και την έξοδο στις αγορές μπορεί να χαθεί σε λίγες ημέρες.

Σε σχέση με τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου , η διαφορά του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στις 350 μονάδες βάσης- όσο περίπου ήταν και στην αρχή της κρίσης το 2010- ενώ επί 4 εβδομάδες ήταν μεταξύ 325 και 332. Ήταν στις 346 μονάδες βάσης με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αρχές Μαρτίου 2019 και 290 μονάδες βάσης με την έκδοση του επταετούς, αρχές Φεβρουαρίου 2018.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design