Logo
Print this page

Eurogroup: Παρατείνεται η αγωνία - Ζητούν κι άλλα μέτρα οι δανειστές

Οσο περνάει η ώρα τόσο πιο βαρύ γίνεται το κλίμα στο Eurogroup. Mετά τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι προσερχόμενοι στο Eurogroup, υπογράμμισαν το θέμα της εμπιστοσύνης που έχει χαθεί προς την Ελλάδα, διαρροές δείχνουν πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πείσει την Ευρωζώνη.

Πάντως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν δύο νέες συνεδριάσεις Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Tο Eurogroup απαιτεί από την Αθήνα και άλλα μέτρα

Το Eurogroup γράφει την απάντησή του στην πρόταση της Αθήνας, αναφέροντας λεπτομερώς τα μέτρα που χρειάζεται να πάρει επιπλέον η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, Ian Traynor.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή, οι υπουργοί των οικονομικών ίσως δεν καταλήξουν σ συμφωνία σήμερα, περνώντας την απόφαση στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Τι ζητά το Eurogroup

Οι εταίροι ζητούν άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων και πιέζουν για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων, αλλά μέχρι στιγμής, αν και σκληρή η διαπραγμάτευση, προχωρά, έστω και με αργούς ρυθμούς.

Οι Γερμανοί ζήτησαν από την ελληνική πλευρά αν υπάρξει επαλήθευση των μεταρρυθμίσεων από ανεξάρτητο αξιολογητή.

Οπως μεταδίδουν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα στις μεταρρυθμίσεις πυο αφορούν την αγορά αγαθών και την αγορών εργασίας και ότι πρέπει να προχωρήσει στην άμεση ψήφηση των μέτρων στην Βουλή.

Mία σειρά από κράτη - μέλη εξέφρασαν την επιθυμία το ΔΝΤ να συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που αυτό συμφωνηθεί, και ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να συμφώνησε.

Επίσης, ζητείται να συγκεκριμενοποιήσει η Ελλάδα τις προτάσεις της και να είναι μέρος ενός δεσμευτικού σχεδίου δράσης το οποίο θα πρέπει να είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Το Eurogroup συζήτησε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η μεταρρύθμιση στην αγορά γάλακτος, στα αρτοποιεία, την απελευθέρωση των φαρμακείων, και αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε θετικός για τα τρία πρώτα, αλλά αρνήθηκε καταρχήν να συζητήσει το θέμα των φαρμάκων.

Reuters: Η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει κι άλλα

Οπως μετάδωσε και νωρίτερα το Reuters, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η Αθήνα πρέπει να προσφέρει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις για να τους πείσει να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι και οι 18 υπουργοί συμφώνησαν ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για να τους πείσει ότι θα τιμήσει τυχόν νέα χρέη.

Αυτό ταιριάζει με τον «θόρυβο» που προέρχεται από τη Γερμανία, ότι η Αθήνα δεν μπορεί απλά να προτείνει μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί στο δεύτερο πακέτο διάσωσης και να λάβει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, με τον Σόιμπλε να φαίνεται πως έχει βάλει «φωτιά» στο Eurogroup.

Η πρόταση-πρόκληση του Σόιμπλε

Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η πρόταση-πρόκληση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλά για 5ετές «διάλειμμα» της Ελλάδας από το ευρώ που θα συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους. Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα παραμένει κράτος μέλος της Ε.Ε. και θα λάβει «αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια».

Η δεύτερη επιλογή που δίνει ο Σόιμπλε, σύμφωνα με εσωτερικό έγγτραφο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και το οποίο αποκλύπτει η FAS, είναι η Ελλάδα να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο, το οποίο θα πουλά προς αποπληρωμή του χρέους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως προσερχόμενος στο Eurogroup είπε χαρακτηριστικά ότι «η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα καταστράφηκε τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις υποσχέσεις».

«Θα πούμε στους Ελληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα για να μας δώσουν καλές προτάσεις κι εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μας προς αυτούς», τόνισε ο Σόιμπλε.

Εντωμεταξύ, ο ανταποκριτής της Γερμανικής τηλεόρασης ZDF στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο Σόιμπλε για ένα προσωρινό Grexit δεν τέθηκε στο Eurogroup, αλλά όπως σημειώνει το σχετικό έγγραφο που επικαλέστηκε η εφημερίδα FAZ «υπάρχει και κυκλοφορεί».

Νομικά ανέφικτο το... διάλειμμα από το ευρώ

Πάντως, αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναφέρουν ότι η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι νομικά ανέφικτη και ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να την πάρει κάποιος στα σοβαρά.

Θέμα εμπιστοσύνης

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν και πάλι το θέμα της εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας εγγυήσεις για αυτά που λέει ότι θα ακολουθήσει.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία. Υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης. Δεν ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει όσα υπόσχεται. Αυτό είναι το θεμελιώδες θέμα. Θα πρέπει να ακούσουμε τι θα μας πουν και να δούμε τις δεσμεύσεις που απαιτούνται ώστε να οικοδομήσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη».

«Πως μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν την κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει όσα λέει; Θα είναι δύσκολη συνάντηση».

Ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος τόνισε πως «η Ελλάδα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά φυσικά η αξιοπιστία είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα».

«Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια υπόσχεται αλλά δεν έχει εφαρμόσει πότε κάτι από αυτά», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χ. Σέλινγκ.

Και ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις προτάσεις. «Πριν από μια εβδομάδα ο ελληνικός λαός απέρριψε τις προτάσεις. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις».

Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση καλό θα ήταν τα μέτρα να γίνουν νόμος μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε πως καθοριστικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη. Οι Ελληνες πρέπει να μας απαντήσουν συγκεκριμένα για το «πότε» και το «πώς» των μεταρρυθμίσεων γιατί αυτό θα ξαναφέρει πίσω την εμπιστοσύνη που έχει χαθεί.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design