Logo
Print this page

Ραντεβού στο Χίλτον για τα 13 "ορφανά" προαπαιτούμενα

Σε ρυθμούς...Ντάλια Βελκουλέσκου βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την ΔΕΘ, καθώς στις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το επιτελείο του έχουν δώσει "ραντεβού" με το κουαρτέτο στο Hilton, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες εάν είναι επιτυχείς θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης ύψους 2.8 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζεται άμεσα το ελληνικό Δημόσιο.

Η ελληνική πλευρά, θα προσέλθει στην πρώτη συνάντηση έχοντας στην κορυφή της ατζέντας της τα θέμα της διαφθοράς και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι θέλει να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο, κάτι το οποίο ωστόσο μένει να φανεί εάν θέλουν και οι δανειστές. Οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ESM) έφτασαν το βράδυ της Κυριακής στην Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες, είναι κοινό μυστικό ότι επικρατεί δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να έχει ήδη στείλει προειδοποιητικά μηνύματα. Σύμφωνα πάντως με τον ελληνικό προγραμματισμό, οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 29 Σεπτεμβρίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Euro Working Group προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup του Οκτωβρίου, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει μέχρι τότε να έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και να έχει ολοκληρωθεί το compliance report του κουαρτέτου.

"Φτωχές" επιδόσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων

Μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι φτωχές, καθώς από τα 15 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί μόλις δύο:

Η αξολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζεών από το ΤΧΣ
Η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων (θα διαδεχθεί την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
Ποια είναι τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται

Στο "13αρι" που φιλοδοξεί να "πιάσει" η κυβέρνηση, υπολείπονται και τα ακόλουθα προαπαιτούμενα, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν σύντομα, προκειμένου να καταβληθεί ομαλά η δόση:

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες που εδρεύουν σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους (σ.σ θα καταργηθεί η δυνατότητα ασφάλισής τους στον ΟΓΑ). Επίσης, η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων εισφορών για τον κλάδο υγείας (πχ δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών κλπ) και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών περιόδων ασφάλισης.
Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ (το μέτρο έχει λάβει άτυπη παράταση για τον Οκτώβριο).
Η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.
Η ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Η επιλογή των υποψηφίων του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου
Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και των τριών κάθετων αξόνων.
Η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.
Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.
Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Τι θα κερδίσει η κυβέρνηση από μια επιτυχή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Η κυβέρνηση, επιθυμεί να τελειώσει τις διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να κερδίσει το "έπαθλο" των 2.8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1.7 δισ. αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθσεμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση από τα 1,8 δις. ευρώ που είχε στη διάθεσή της, από την εκταμίευση των 7,5 δις. ευρώ (όλα τα υπόλοιπα πήγαν για το χρέος) έχουν διατεθεί ήδη τα 1,45 δις. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Παρά το γεγονός ότι 1.45 δισ. ευρώ ''έπεσαν" για την πληρωμή χρεών, η "δεξαμενή" των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αλλάζει, λόγω του γεγονότος ότι προστίθενται διαρκώς καινούργιες.

Σε κάθε περίπτωση για τον Σεπτέμβρη περισσεύουν μόλις 350 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα η αγορά θα περιμένει την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο αν και η κυβέρνηση θέλει να πάρει τα χρήματα μέσα στον Σεπτέμβριο.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design