Logo
Print this page

Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για Νovartis - Νέα σύσκεψη σήμερα

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην υπόθεση της Novartis, καθώς η προσεκτική ανάλυση των δεδομένων δείχνει να δίνει τη θέση της στις αρχικές μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις.

 

Το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, έτσι ώστε να γίνει μια δεύτερη συζήτηση για τα δύο επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία πιθανή εξέλιξη είναι η κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κάτι που υποστηρίζουν οι θιασώτες της λεγόμενης «σκληρής γραμμής». Το δεύτερο πιθανό σενάριο προβλέπει την ανάθεση της υπόθεσης στην τακτική δικαιοσύνη. Το θέμα απασχόλησε και το χθεσινό πολιτικό συμβούλιο που κράτησε πάνω από δύο ώρες και στο οποίο συζητήθηκαν και οι νομικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, πάντοτε υπό το πρίσμα των επιλογών που έχει η κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα . Ενδεικτικό του προβληματισμού, των δεύτερων σκέψεων ή ακόμη και του γεγονότος ότι η συζήτηση για τα επόμενα βήματα είναι ακόμη σε εξέλιξη, είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη ενώ διέρρευσε πληροφορία περί σύγκλησης της ΚΟ, εν συνεχεία ακυρώθηκε.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ζητήθηκε να χαμηλώσουν οι τόνοι και οι δημόσιες τοποθετήσεις να γίνονται μόνο στη βάση γνώσης των στοιχείων, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη. Προβληματισμός στο Μαξίμου φέρεται να υπήρξε και για τις δηλώσεις Πολάκη, ο οποίος υπονόησε ότι γνώριζε ορισμένες ιδιότητες των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Μετά τον σάλο αντιδράσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκφράζοντας προφανώς την κυβερνητική γραμμή, έσπευσε να «αδειάσει» μεγαλοπρεπώς τον κ. Πολάκη, υπογραμμίζοντας ότι ουδείς στην κυβέρνηση γνωρίζει την ταυτότητα των μαρτύρων.

Συζήτηση για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί φαίνεται πως υπάρχει και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει στο τραπέζι δύο αντίθετες εισηγήσεις. Η πρώτη προβλέπει να ζητήσει η ίδια η Νέα Δημοκρατία ή να συναινέσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να δείξει ότι δεν υπάρχει κάτι που να φοβάται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η δεύτερη προβλέπει να αφεθεί στην κυβέρνηση η πρωτοβουλία των κινήσεων και έτσι να εκτεθεί η ίδια με τους χειρισμούς της.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το βράδυ πάντως ξέσπασε σφοδρή κόντρα για το θέμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Με δήλωσή του ο κ Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, σημειώνει ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα ενώ έκανε λόγο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου. Χαρακτήρισε δε τον Αλέξη Τσίπρα επικίνδυνο, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών

Η δήλωσή του:

«Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του οδηγούν τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το βλέπουμε και στην υπόθεση της Novartis. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να απροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το Τέταρτο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει. Από την καθημερινή ζωή των πολιτών, που κάθε μέρα γίνεται δυσκολότερη. Από τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα και ιδίως τους χειρισμούς στο Σκοπιανό ζήτημα, που αποδοκιμάζονται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Προσπαθεί να διασωθεί με το μόνο που ξέρει να κάνει καλά. Να συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και να διχάζει τους πολίτες. Με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου.

Σε μια Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του Ελληνικού λαού. Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης τηςNovartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη Παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η Κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει.

Αποδεικνύεται, πλέον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Όμως σε μια Δημοκρατία -και η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατική Πολιτεία- καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς. Ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος. Και το Σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας. Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού Λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Και, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία αυτού του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτούς που επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν. Το Κράτος Δικαίου πάντα επιβάλλεται στο παρακράτος. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά»

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. «Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis», τόνισε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Ειδικότερα, σε σχόλιο του, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους».

«Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι...», σχολιάζει, για να σημειώσει: «Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί». Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι «η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει».

Σημειώνει δε πως «η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα», για να καταλήξει: «Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis».

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design