Logo
Print this page

Οι νέες καθυστερήσεις και τα σενάρια παράτασης του Μνημονίου

Στις αρχές Μαρτίου, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έλεγε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φέτος περιθώρια διακοπών ούτε μέσα στις ημέρες του Πάσχα.

 

Χθες, επανήλθε επισημαίνοντας ότι αν και η επίσημη ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση είναι η 21η Ιουνίου και το Eurogroup του Λουξεμβούργου, στην πραγματικότητα είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η... αγωνία να παραταθεί και τον Ιούλιο. Προφανώς ο Επίτροπος κάτι ήξερε από τα όσα ελέχθησαν μερικές ώρες αργότερα στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα ανάμεσα στη ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και στους επικεφαλής των θεσμών.

Η συζήτηση που έγινε για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης κατέληξε στο ότι από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί περίπου 12-13, κάτι που σημαίνει ότι απομένουν... 75, εκ των οποίων πολλά είναι δύσκολα (αντικειμενικές αξίες, ενέργεια, επιλογή στελεχών του δημοσίου, αποκρατικοποιήσεις κλπ).

Στο ερώτημα αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια να συμφωνηθούν όλα τα προαπαιτούμενα μέσα στον Μάιο, να κλείσει το θέμα του χρέους αλλά και της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Ιούνιο και μαζί με όλα αυτά να έχει αποσαφηνιστεί η σχέση με το ΔΝΤ αλλά και η χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων του ESM, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Το μόνο δεδομένο είναι ότι στήνεται σκηνικό θρίλερ και σε τέτοιες περιπτώσεις αυτός που βγαίνει κερδισμένος δεν είναι αυτός που βιάζεται (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα).

Στην πραγματικότητα μπορεί και από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις τάξεις των δανειστών να λένε ότι προετοιμάζονται για συμφωνία τον Ιούνιο, ωστόσο όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι περισσότερες πιθανότητες τείνουν στο να μην καταστεί αυτό εφικτό. Ο πραγματικός στόχος, είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση για όλα τα ανοικτά θέματα χωρίς να χρειαστεί να ψηφίσουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Ψήφος κοινοβουλίου χρειάζεται:
1. Πρώτον αν ζητηθεί προληπτική γραμμή στήριξης

2. Δεύτερον αν χρειαστεί να παραταθεί το 3ο μνημόνιο πέραν της 20ης Αυγούστου και

3. Τρίτον αν ζητηθεί παράταση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών.

Το πρώτο και το 3ο έχουν πρακτικά αποκλειστεί από τώρα ενώ το δεύτερο δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Μετά τις 20 Αυγούστου, ο ESM δεν μπορεί να αποδεσμεύσει κονδύλια για την Ελλάδα παρά μόνο αν γίνει παράταση του μνημονίου. Και αυτό θέλει ψήφο από τα κοινοβούλια. Χωρίς πάλι τα χρήματα του ESM δεν μπορούν να κλείσουν συμφωνία καθώς τα περίπου 27 δις. ευρώ που θα μείνουν αδιάθετα μετά την εκταμίευση τόσο της δόσης των 6,8 δις. ευρώ που εγκρίθηκε χθες όσο και της δόσης που συνδέεται με την τέταρτη αξιολόγηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

1. Για την αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου του δανείου του ΔΝΤ

2. Για την αναχρηματοδότηση των δανείων του EFSF

3. Για την ενίσχυση του «κουμπαρά» ρευστότητας.

thetoc.gr

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design