Logo
Print this page

Προεκλογικές παροχές Τσίπρα για συντάξεις, ΦΠΑ

Featured Προεκλογικές παροχές Τσίπρα για συντάξεις, ΦΠΑ

Προεκλογικές παροχές εξήγγειλε από το Ζάππειο χθες ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και τον ίδιο. Στόχος η εκλογική βάση της κυβέρνησης, δηλαδή κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, με την πολύπαθη μεσαία τάξη να μένει εκτός παροχών.

Οι μειώσεις στους έμμεσους φόρους που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας
Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, τα φορολογικά είναι αυτά που θα έχουν άμεση εφαρμογή, αφού οι υπόλοιπες ανακοινώσεις μέτρων θα πρέπει να ψηφιστούν το φθινόπωρο, δηλαδή μετά τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Συγκεκριμένα, τα χειροπιαστά μέτρα εξαντλούνται στις μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, στα συσκευασμένα τρόφιμα, στην ενέργεια. Επομένως, πρόκειται για έμμεσους φόρους που δεν συναρτώνται με το εισόδημα, οπότε είναι ξεκάθαρο πως ευνοούν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι ενώ στο σύνολο του πληθυσμού οι δαπάνες διατροφής καλύπτουν περίπου το 20% της μηνιαίας δαπάνης, στα φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 31,4%, άρα κάθε παρέμβαση στον ΦΠΑ έχει πολλαπλάσια επίπτωση.

Αφορολόγητο στα ίδια επίπεδα
Ακόμα και η «ακτινογραφία» των εξαγγελιών του 2020 καταλήγει στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα. Κατ’ αρχάς, η διατήρηση του αφορολογήτου στα ίδια επίπεδα, ήτοι η κατάργηση της διάταξης του 2017 περί «ψαλιδίσματος» κατά περίπου 3.000 ευρώ, αποτρέπει την επιβάρυνση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων των 600 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εργαζόμενου με ετήσιες αποδοχές 8.000 ευρώ, δηλαδή 571 ευρώ τον μήνα, ο οποίος ενώ σήμερα είναι αφορολόγητος, εάν ισχύσει η ψηφισμένη διάταξη του 2017 θα κληθεί να πληρώσει φόρο 510 ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας... ξέχασε τον ΕΝΦΙΑ
Τελικά ο ΕΝΦΙΑ είναι ο νόμος που ήρθε για να μείνει και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη του και νυν υπουργοί, ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, να υποστήριζαν πως θα τον καταργούσαν, ωστόσο όλα έμειναν στις υποσχέσεις, αφού δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά για το 2020 από τον πρωθυπουργό, άρα τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα γλίτωναν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έμειναν άφαντα.

Για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, είναι σαφώς πιο «χλιαρή» από την ψηφισμένη ως φορολογικό αντίμετρο. Συγκεκριμένα:

το αφορολόγητο δεν θα είναι 30.000 ευρώ, αλλά 20.000 ευρώ, οι συντελεστές δεν θα έχουν την ψηφισμένη μείωση,
η κλίμακα του 2017 προβλέπει 2% για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ, αλλά πλέον πάει στο 4%,
για εισοδήματα ως 65.000 ευρώ η ψηφισμένη κλίμακα προβλέπει 5%, αλλά πλέον πάει στο 6%,
ενώ όφελος θα υπάρξει μόνο για υψηλότερα εισοδήματα (ως 220.000 ευρώ), όπου αντί του ψηφισμένου συντελεστή 9% η εξαγγελία είναι για 8%.
Τρέχουν να δώσουν 13η σύνταξη πριν από τις κάλπες
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το ποσό που έταξε ο πρωθυπουργός προεκλογικά στους συνταξιούχους θα αντιστοιχεί σε μία επιπλέον σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το ποσοστό θα μειώνεται για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design