Logo
Print this page

Ε.Ε. Έτοιμη για μέτρα κατά της Τουρκίας εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου

Featured Ε.Ε. Έτοιμη για μέτρα κατά της Τουρκίας εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου

Μία σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων, καθώς και αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, εξετάζει η Ε.Ε. εξαιτίας της «παράνομης» γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters.

Η κοινή ευρωπαϊκή απόφαση, η οποία ενδέχεται να αλλάξει, όπως επισημαίνει το Reuters, θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma
Deniz Kuvvetlerimize ait gemilerimiz ve hava vasıtalarımız Yavuz ve Fatih Sondaj Gemimiz ile Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemimize refakat etmeyi sürdürüyor.#MSB #TSK

7,836
5:24 AM - Jul 10, 2019
1,663 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, διαμορφώνεται consensus για έγκριση σε πρώτο χρόνο των εξής μέτρων που πρότειναν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν:

«Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», κάτι που όπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι, αναμένεται να επιφέρει οικονομικό κόστος στην Άγκυρα.
Πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της «πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας (σ.σ. όπως είχαμε αποκαλύψει πάγωσε προκαταβολικά στις 28 Ιουνίου) και του Συμβουλίου Σύνδεσης». Επίσης, αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Κομισιόν είχε προτείνει να παγώσουν λόγω κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει έγκριση από το Συμβούλιο και την Κομισιόν. Τα υπό αναφορά προενταξιακά κονδύλια που προορίζονταν να χορηγηθούν το έτος 2020, αναμένεται να παγώσουν υπό το φως και των έκνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο πλαίσιο των πολιτικών/διπλωματικών μέτρων που αναμένεται να εγκρίνουν οι «28», θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία», χωρίς πάντως η εν λόγω κίνηση να μεταφράζεται στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου επί του παρόντος.
Σε ό,τι αφορά στα «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή τις κυρώσεις, παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, αναλόγως της κλιμάκωσης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, καθώς η συντριπτική πλεινότητα των κρατών-μελών δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε αυτό προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας, οπότε πρέπει να προχωράμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design