Logo
Print this page

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα -Μετά την άρση των capital controls

Featured Νέο ιστορικό ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα -Μετά την άρση των capital controls

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, αφού για πρώτη φορά στην Iστορία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πέφτει κάτω από το 1,9%.

Η ερμηνεία που δίνουν παράγοντες της αγοράς για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, έχει να κάνει με την άρση των capital controls που ανακοινώθηκε χθες, αλλά και γενικότερα με τις εξελίξεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρώπης.

Η πτώση στο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είναι της τάξης του 7%, ενώ ανάλογη είναι και η πτώση στο 5ετές. Την ίδια στιγμή πέφτει και το spread, η διαφορά δηλαδή σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα- που δείχνει τον βαθμό εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών σε μια οικονομίας- στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010.

Να σημειωθεί ότι το 10ετές που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο είχε απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο είχε απόδοση 3,6%. Το 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε από την ΟΔΔΗΧ μετεκλογικά, είχε εκδοθεί με απόδοση 1,9%. Ολες οι αποδόσεις των ομολόγων σημειώνουν πτώση λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και της στροφής των επενδυτών, που φοβούνται ότι έρχεται ύφεση, σε πιο ασφαλείς αποδόσεις.

Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων ενισχύουν τις εκτιμήσεις της αγοράς, οτι βρίσκονται προ των πυλών και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, που θα αποκλιμακώσουν έτι περαιτέρω το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό τους τελευταίους μήνες, γεγονός που επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις για την μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ανοίγει τον δρόμο και σε νέες εκδόσεις.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design