Logo
Print this page

Βild: Παιχνίδι εξουσίας του Ερντογάν η νέα προσφυγική ρoή;

Featured Βild: Παιχνίδι εξουσίας του Ερντογάν η νέα προσφυγική ρoή;

«Την Παρασκευή, εκατοντάδες πρόσφυγες έφτασαν μέσα σε μια ώρα στο ελληνικό νησί», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο.

«Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται στη Λέσβο... το Λιμενικό Σώμα απαρίθμησε 13 μικρά σκάφη που μετέφεραν 546 άτομα. Τριάντα δύο άτομα σε άλλο σκάφος διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στη Λέσβο. Εξήντα πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νησί της Κω και στην ενδοχώρα», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές έκαναν λόγο για "σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών" που εγκαταλείπουν τις τουρκικές ακτές. Αυτό είχε να συμβεί από το 2016».

«Οι Έλληνες έστειλαν ένα πλοίο του ναυτικού τους στη Λέσβο, το οποίο έπρεπε να παραλάβει πέντε χιλιάδες ανθρώπους στην ενδοχώρα επειδή δεν υπήρχε χώρος στα στρατόπεδα». Και, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», «οι παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως στρατόπεδα για τους πρόσφυγες».

«Η Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την όλο και πιο δύσκολη διαχείριση της προσφυγικής ροής κι είχε ενημερώσει σχετικά τον Τούρκο πρεσβευτή», όπως δήλωσαν διπλωμάτες, σύμφωνα με την Bild. Η γερμανική εφημερίδα διερωτάται επίσης εάν η νέα προσφυγική ροή είναι ένα παιχνίδι εξουσίας από την πλευρά της Τουρκίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Bild», υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης σχολίασε το θέμα της άφιξης των νέων προσφύγων στη Λέσβο: «Παρατηρούμε το θέμα πολύ στενά. Πριν αποφασίσουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα, πρέπει να δούμε αν οι χθεσινές ροές ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση ή όχι. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτά τα ρεύματα δεν ήρθαν λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Έρχονται για γεωπολιτικούς λόγους.

Επομένως, είναι πιθανό ο Ερντογάν να θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design