Logo
Print this page

Αυτό είναι το σχέδιο; Πρόσφυγες – μετανάστες από τη Μόρια στην ενδοχώρα;

Featured Αυτό είναι το σχέδιο; Πρόσφυγες – μετανάστες από τη Μόρια στην ενδοχώρα;

Σε εξέλιξη είναι το σχέδιο αποσυμφόρησης του καταυλισμού στη Μόρια της Λέσβου μετά και τη φωτιά και τα άγρια επεισόδια την Κυριακή με μία νεκρή και πάνω από 10 τραυματίες.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης το πλοίο «Νήσος Ρόδος» με 215 πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό στη Μόρια. Το πλοίο κατέπλευσε λίγο μετά τις 6:00 το πρωί στον Πειραιά, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τους μετανάστες αναμένεται να παραλάβουν λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπως σε Κόρινθο, Γιάννενα και Σχιστό, σύμφωνα με τον ίδιο σταθμό. Οι μεταφορές προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης του καταυλισμού, όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δεύτερα μετά και τα τραγικά γεγονότα της Κυριακής στη Λέσβο.


Οι επιχειρήσεις αποσυμφόρησης της Μόριας

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας, καθώς 350 πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν την προηγούμενη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη. Την Κυριακή, αναμένεται να αναχωρήσουν ακόμη 400 άνθρωποι.

Παρόλα αυτά, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το Σαββατοκύριακο έφτασαν:

-217 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο
-43 πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο
-114 πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου

Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα απασχόλησαν την κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Δευτέρα. Επί τάπητος και το νομοσχέδιο του υπ. Προστασίας του Πολίτη για την αυστηροποίηση στη χορήγηση ασύλου που έρχεται στη Βουλή την επόμενη βδομάδα.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι με βάση τα στοιχεία εθνικότητας όσων φτάνουν στη χώρα, πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα κι όχι για προσφυγικό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφασίστηκε:

-Ενίσχυση φύλαξης των συνόρων, με αύξηση των θαλάσσιων περιπολιών.
-Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα και δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
-Αύξηση των επιστροφών σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
-Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας» ώστε να επιστρέφουν όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
-Αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
-Ανάδειξη του προβλήματος στο εξωτερικό με σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων η επίσκεψη του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου για συνομιλίες με Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού, καθώς και την επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου, στόχοι είναι:

-Διόρθωση του συστήματος που αδυνατεί να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως οι αυξημένες ροές και ο κλειστός βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη.
-Θέσπιση κανόνων με τρόπο σαφές και συγκεκριμένο που θα βάζει τέλος στην αναρχία σε σειρά θεμάτων, όπως με τους αλλοδαπούς, τις δομές, τις υπηρεσίες, την διαδικασία εξέτασης.
-Εξάλειψη των συνεπειών που οδήγησαν σε απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών οι οποίοι δεν εντοπίζονται και δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους.
-Διαμόρφωση συστήματος ασύλου με χαρακτηριστικά όπως αυστηρό, δίκαιο, συμπαγές, δομημένο, σχεδιασμένο υπό τις εκτατές συνθήκες.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design