Logo
Print this page

Σεισμός στη Φλώρινα

Featured Σεισμός στη Φλώρινα

Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ισχυρή», σημειώθηκε στις 23:43 χθες Κυριακή, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Φλώρινας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Φλώρινα. Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως σε τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών-, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη υπέστησαν σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων. 

Μετά τον κύριο σεισμό, πολλοί κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Ακολούθησαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ καθησύχασε για τις υλικές ζημιές, διαβεβαιώνοντας: «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, σημειώνοντας πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας, τόνισε πως μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».  

Κάτοικοι της Φλώρινας, συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. 

Η Πυροσβεστική στη Φλώρινα έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Προληπτικά κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας. Την απόφαση αυτή πήραν για προληπτικούς λόγους οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Αισθητός και στη Βόρεια Μακεδονία

Ο χθεσινοβραδινός σεισμός έγινε αισθητός στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα). Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν καταγράφηκαν πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί ούτε στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design