Logo
Print this page

Πάνω από 300 βλήματα εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ

Το στρατιωτικό σκέλος της ισλαμικής Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, οι «ταξιαρχίες Izz ad-Din al Qassam», ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ περίπου 300 βλημάτων που εκτοξεύθηκε εναντίον του Ισραήλ σε μεγαλύτερο βάθος από όσο προηγούμενες εκτοξεύσεις, προκαλώντας τον τραυματισμό Ισραηλινών πολιτών και όπως αναμενόταν πληγμάτων ανταπόδοσης – αντεκδίκησης από την πλευρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), κυρίως από αέρος.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με επίθεση που εκδηλώθηκε με αντιαρματικό βλήμα εναντίον λεωφορείου σε αυτοκινητόδρομο του Ισραήλ, οδηγεί τη κλιμάκωση ένα σκαλί παραπάνω, σε μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν καιρό και σχεδόν νομοτελειακά οδηγεί στον επόμενο μεγάλο πόλεμο στη Γάζα.

Ήδη, μια ακόμη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός που αναλήφθηκε ξανά από τους Αιγύπτιους με τη συνεργασία του ΟΗΕ και την υποστήριξη από το Κατάρ, δείχνει να αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα τα διαφαινόμενα περιθώρια εκτόνωσης της κατάστασης διαρκώς να συρρικνώνονται.

Το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι ότι γίνεται λόγος για την «ενοποιημένη διοίκηση» των παλαιστινιακών φατριών, που αποτελείται εκτός από την Χαμάς, από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες ένοπλες ομάδες που διαπνέονται από τα… ευγενή ιδανικά τύπου «ιερός πόλεμος» (τζιχάντ), αν και με όχημα τη θρησκεία του εκάστοτε «πεζοδρομίου» εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, διαφόρων δρώντων.

Η… ενοποιημένη διοίκηση εκτόξευσε και απειλές επέκτασης του βεληνεκούς των βλημάτων που χρησιμοποιεί απέναντι στο εβραϊκό κράτος, σε μια προσπάθεια να «χτίσει» αποτροπή, αν και το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο.

Το μόνο που είναι βέβαιο πως θα κερδίσει, είναι μια μαζική επιχείρηση που θα κυλίσει την περιοχή στο αίμα και θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, καθώς στοιχειώδης γνώση της ιστορίας του Ισραήλ υποδεικνύει ότι η αποθράσυνση του όποιου αντιπάλου, είναι το αποτέλεσμα της αυτοπεποίθησης ότι έχει βελτιώσει τις δυνατότητές του να αντιπαρατεθεί.

Κατά συνέπεια, μια επιχείρηση που θα εξαπολυθεί μια ώρα αρχύτερα, θα «προσγειώσει» τον αντίπαλο και θα αποκαταστήσει την αποτροπή των IDF, «αγοράζοντας» κάποια χρόνια ηρεμίας, μέχρι δηλαδή τον επόμενο γύρο στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Όπως είναι προφανές, για άλλη μια φορά, θα αρχίσει η γνωστή αδιέξοδη συζήτηση περί του ποιος έκανε την αρχή, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν διάφορους βουλευτές τύπου Αν. Καβαδία, με τη δεδομένη «ιδεολογικοποιημένα» θετική προδιάθεση υπέρ των Παλαιστινίων.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα μείνει στο επίπεδο επιμέρους γραφικών και δεν θα πέσει το Μέγαρο Μαξίμου στον πειρασμό να αξιοποιήσει προεκλογικά την υπόθεση, με τη συνήθη προσαρμοή της ρητορικής, με στόχο το παραδοσιακό ακροατήριο…

Όσον αφορά τους «εξωτερικούς παράγοντες», η αθέατη παρέμβαση θα εκδηλωθεί σε μια προσπάθεια να διαταράξουν την πολυεπίπεδη συνεργασία τη χώρας μας με το Ισραήλ, η οποία εξελίσσεται σε ουσιαστική στο στρατιωτικό επίπεδο, πολύ πιο πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Πριν από λίγες ώρες έφτασε στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διέκοψε την επίσκεψη στο Παρίσι για τον εορτασμό των 100 χρόνων από το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκεί, πέραν του υπουργού Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, συναντήθηκε με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας και πραγματοποιήθηκε εκτίμηση της κατάστασης, ενώ προφανώς εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια δράσης. Το πότε θα ξεσπάσει στρατιωτική σύγκρουση δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design