Logo
Print this page

Αλλάζει τα δεδομένα η νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Καναδά - Μεξικού

Υπεγράφη και επισήμως, μετά από ένα και πλέον χρόνο σκληρών διαπραγματεύσεων, η νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, που θα αντικαταστήσει την περίφημη NAFTA, που είχε υπογραφεί επί προεδρίας Κλίντον και είχε συγκεντρώσει τα "πυρά" του Ντόναλντ Τραμπ, από την προεκλογική περίοδο.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αμφιβολίες εάν τελικά οι τρεις χώρες θα έφταναν σε κοινό σημείο, η USMCA (United States - Mexico - Canada Agreement) είναι πλέον γεγονός.  Σύμφωνα με την ανάλυση της Ουάσιγκτον Ποστ, οι τρεις χώρες "κέρδισαν" από κάποια σημεία και έφτασαν σε έναν συμβιβασμό, για μια συμφωνία η οποία θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά από έξι χρόνια.

Ειδικότερα, μεταξύ των βασικών σημείων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

* Στην παραγωγή αυτοκινήτων που υπάγονται στην ενιαία βορειοαμερικανική αγορά, αυξάνεται το ποσοστό των εξαρτημάτων που προέρχονται από την Βόρειο Αμερική.  Ειδικότερα, θα πρόκειται για το 75%, έναντι του 62,5% που ίσχυε έως πρόσφατα.

* Αυξάνεται το ωρομίσθιο για ένα μεγάλο ποσοστό των εργατών των εργοστασίων αυτοκινήτων.  Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 30% των εργαζόμενων πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 16 δολάρια την ώρα, τριπλάσιο δηλαδή από το μέσο ωρμίσθιο στο Μεξικό.  Το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40% το 2023.  Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι το μέτρο θα βοηθήσει μεν την εργατική τάξη, αλλά θα επιφέρει αύξηση των τιμών στην αγορά αυτοκινήτου.

* Ανοίγει η αγορά του Καναδά για τους Αμερικανούς κτηνοτρόφους, κάτι που αποτελεί νίκη του Τραμπ.

* Παραμένει σε ισχύ το κεφάλαιο 19, το οποίο προέβλεπε ότι θέματα δικαστικής διαμάχης επί της συμφωνίας θα συζητούνται ενώπιον μιας μεικτής Επιτροπής από εκπροσώπους των τριών χωρών.  Οι ΗΠΑ επεδίωκαν να φέρουν την δικαιοδοσία στο Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που τελικά δεν πέρασε, σε μια επιτυχία του Τζαστίν Τρουντό.

*Μεξικό και Καναδάς θα εξαιρεθούν από τους δασμούς του Τραμπ στην εισαγωγή αυτοκινήτων.

*Παραμένουν οι δασμοί που θέσπισε ο Τραμπ για τον χάλυβα, προς το παρόν τουλάχιστον.

*Μερική κατάργηση του άρθρου 11, που προέβλεπε ότι οι εταιρείες θα μπορούν να προσφεύγουν εναντίον των κυβερνήσεων, σε περίπτωση αλλαγής στη νομοθεσία, που επηρεάζει το κόστος ή τις συνθήκες της επένδυσης.  Όπως τονίζεται, θα διατηρηθεί μόνο για συγκεκριμένους τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.

H USMCA αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2020.

 

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design