Logo
Print this page

Αμερικανός αξιωματικός υπεύθυνος για τη βύθιση της νορβηγικής φρεγάτας;

Αμερικανός αξιωματικός βρισκόταν στη γέφυρα της νορβηγικής φρεγάτας KMN Helge Ingstad που βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με πετρελαιοφόρο. Επισήμως οι Νορβηγοί αναφέρουν πως δεν έφερε καμία ευθύνη για το ατύχημα. Είναι όμως έτσι;

Ο Αμερικανός αξιωματικός βρισκόταν στη φρεγάτα στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η φρεγάτα είχε συμμετάσχει στη Νατοϊκή άσκηση Trident Juncture και επέστρεφε στη βάση της όταν συγκρούστηκε με το κατάφορτο πετρελαιοφόρο Sola ST.

Όταν έλαβε χώρα η σύγκρουση επτά άτομα βρισκόταν στη γέφυρα του πολεμικού μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός αξιωματικός. Σύμφωνα με νορβηγικά ΜΜΕ ο Αμερικανός δεν είχε επίσημα την ευθύνη διακυβέρνησης του σκάφους αλλά είχε «ζωτικό ρόλο στη γέφυρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η φρεγάτα έλαβε πολλές προειδοποιήσεις από τα πετρελαιοφόρο ότι βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με αυτό, αλλά δεν έγινε το παραμικρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικοινωνία γινόταν στα νορβηγικά.

Νορβηγοί αξιωματούχοι ασφαλείας που ερωτήθηκαν σχετικά αρνήθηκαν να απαντήσουν καθώς διεξάγεται επίσημη έρευνα για τα συμβάν. Οι επτά που βρίσκονταν στη γέφυρα ανακρίθηκαν ήδη, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να αναφέρει το παραμικρό για τον ρόλο του Αμερικανού αξιωματικού.

Αυτήν την ώρα οι Νορβηγοί προσπαθούν να ανελκύσουν το βυθισμένο σκάφος, αφού πρώτα απαντλήσουν τα καύσιμα και αφαιρέσουν τα μεταφερόμενα πυρομαχικά με τελικό σκοπό την μεταφορά του στη βάση του Haakonsvern στο Μπέργκεν.

Η φρεγάτα είχε αξία 420 εκ. δολαρίων, ποσό που ισούται με τον ετήσιο προϋπολογισμό του νορβηγικού ναυτικού, με ότι αυτό συνεπάγεται.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design