Logo
Print this page

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε μετωπική σύγκρουση με το Κογκρέσο

Featured Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε μετωπική σύγκρουση με το Κογκρέσο

Έπειτα από πολλές ημέρες αναποφασιστικότητας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον ανοικτό πόλεμο με το Κογκρέσο: ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με την έρευνα που διεξάγεται για ενδεχόμενη παραπομπή του.

Κεντρικό επιχείρημα της αμερικανικής προεδρίας: η έρευνα την οποία διενεργούν οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσον αφορά την πίεση που φέρεται να άσκησε ο Τραμπ στον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθούν έρευνες με σκοπό να σπιλωθεί ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ούτε αμερόληπτη, ούτε νόμιμη, είναι αντιθέτως «αντισυνταγματική».

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι αντέδρασε καταγγέλλοντας σε ανακοίνωσή της ότι η άρνηση αυτή του Λευκού Οίκου αποτελεί «την τελευταία του απόπειρα να αποκρύψει την προδοσία της δημοκρατίας μας».

Πρόκειται «απλά για μια ακόμη προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων για τις επονείδιστες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να ασκήσει πιέσεις σε ξένες κυβερνήσεις προκειμένου να παρέμβουν στις εκλογές του 2020», τόνισε. «Κύριε πρόεδρε, δεν είστε υπεράνω του νόμου. Θα λογοδοτήσετε», υπογράμμισε η Πελόζι.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πατ Σιπολόνι, ο δικηγόρος της αμερικανικής προεδρίας της είχε αποστείλει επιστολή ανακοινώνοντάς της την απόφαση του Λευκού Οίκου. Για να το «θέσουμε απλά», η έρευνα αυτή δεν αφορά τίποτε άλλο πέρα από το ότι «προσπαθείτε να ακυρώσετε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016», ήτοι «να στερήσετε από τους Αμερικανούς τον πρόεδρο που εξέλεξαν ελεύθερα», εξήγησε στην επιστολή του ο Σιπολόνι.

Ανάμεσα στα πολλά παράπονα της προεδρίας, ο Σιπολόνι στάθηκε ιδίως στο ότι δεν διεξήχθη ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος για την επίσημη έγκριση της διαδικασίας έρευνας.

«Προκειμένου να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον Αμερικανικό λαό (…) ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη μικροπολιτική και αντισυνταγματική έρευνά σας», προστίθεται στην οκτασέλιδη επιστολή του, η οποία εκτός από την Πελόζι επιδόθηκε στους Δημοκρατικούς προέδρους των Επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών, τις διεθνείς σχέσεις και την εποπτεία.

Ο Τραμπ, ο οποίος μιλά μονίμως περί «κυνηγιού μαγισσών» σε βάρος του από τους Δημοκρατικούς, δικαιολόγησε αυτή την απόφαση κάνοντας λόγο περί διαδικασίας-«παρωδίας της δικαιοσύνης» στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το να εμποδίσει το Κογκρέσο να προχωρήσει με την έρευνά του ενδέχεται να αποτελεί παρακώλυση της δικαιοσύνης, τονίζουν οι Δημοκρατικοί, επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν ένας από τους τρεις λόγους για τους οποίους ξεκίνησε το 1974 η έρευνα για παραπομπή του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

© 2012 - 2022 NewGreekTV.com

Website Design